Edinit AB, som driver gymnasieskolor i Göteborg och Stockholm får tillståndet indraget. Det finns en risk att elever på den fristående gymnasieskolan Arena Academy utsatts för radikalisering, enligt Skolinspektionen.

Två personer "som Skolinspektionen och Säpo bedömt som olämpliga" har arbetat nära elever och i ledande positioner. Skolan har varit passiv inför risken de utsatt eleverna för, menar Skolinspektionen som skriver att "huvudmannen och ägar- och ledningskretsen därmed är olämplig att bedriva skolverksamhet".

– Jag är mäkta förvånad över dagens beslut. Jag har suttit med vår advokat i dag. Han anser att besluten är dåligt underbyggda, så vi kommer att överklaga. Sedan får vi se vad förvaltningsrätten kommer fram till, säger Rasmus Rossi, vd på Edinit AB till SVT.

Tidigare muslimsk friskolekoncern

Redan i mars 2022 återkallades Edinit AB:s tillstånd. Bland annat hade personer i ägar- och ledningskretsen dömts för grov ekonomisk brottslighet men de byttes ut och skolorna fick öppna upp igen. Bristerna tillskrevs den tidigare friskolekoncernen Al-Azhar som även drev Jacobiskolan. De tre skolorna i Arenakoncernen tog över för ett par år sedan.

Arena Academy som ligger bakom Sabbatsberg ska enligt Skolinspektionen stänga den 14 juni Totalt måste i så fall 540 elever i Stockholm och Göteborg söka ny gymnasieskola.

Även Humanus Jobb Syd AB som driver en grundskolan Arenaskolan i Örebro får tillståndet indraget. Nyligen stängdes även Cordobas skolor i Järva på grund av risker för radikalisering.