Återbruk.
Ett ord i tiden.
När det kommer till Stockholms stad finns en målsättning, att ta tillvara så mycket som möjligt vid exempelvis renoveringar eller rivningar av byggnader.
Ett exempel finns i Ulvsunda. Här byggs tidigare Prippsbryggeriet om till bland annat idrottscentrum.
Än så länge har framförallt inventeringar av vad som finns i de stora lokalerna genomförts.
– Väldigt mycket produkter och installationer i fastigheten är 50 år gamla, från det att bryggeriet byggdes, och de är uttjänta och har kanske en standard som inte är acceptabel i dag, eller innehåller miljöstörande ämnen, säger Stefan Mossvall, projektägare i S:t Erik markutveckling AB.
Drygt ettusen armaturer, lampor, beräknas kunna återanvändas.
Privat
En del av lokalerna har sedan tidigare anpassats och byggts om till annan verksamhet, som City gross, Leos lekland och Bauhaus, som idag inte finns kvar.
I de ombyggda lokalerna bedömer Stefan Mossvall att mycket kan tas tillvara.
Även toalettstolar från tidigare verksamheter i lokalerna kommer kunna återanvändas, efter rengöring.
Privat
– De var stora hyresgäster och där fanns det väldigt mycket produkter som har god kvalitet och kommer att fortsätta att vara bra i många år, bland annat dörrar och glaspartier, det är toalettstolar, handfat, belysningsarmaturer.
Ventilationsrör av aluminium är ännu en produkt som till viss del kan återbrukas. Att tillverka aluminium är en energikrävande process och här räknar projektören med att även spara in på koldioxidutsläpp.
Privat
Bland annat bedömer han att över ettusen armaturer kommer återanvändas.
– Så det finns stora volymer av bra produkter som vi tror att vi kan återbruka.
Dörrar som fortfarande är gångbara, uppställda i väntan på en ny plats i de ombyggda lokalerna.
Privat
Väldigt mycket produkter och installationer i fastigheten är 50 år gamla.
En del av armaturen som kommer till ny användning anpassas till dagens standard.
Stolar från Globen, Avicii arena, har köpts in av projektören och håller på att restaureras för återbruk i Ulvsunda idrottscentrum. Här ligger en del av stolarna på tork efter målning.
Privat
– Vi har belysningsarmaturer som är byggda för lysrör och lysrör säljs ju inte längre utan det är ledarmaturer som säljs nu. Vi har ett projekt där vi bygger om de armaturerna som har suttit i Ö&B:s gamla lokaler, de armaturerna bygger vi om här på plats genom att ta bort de gamla lysrören och sätter in led i stället.
Det här gör, enligt Stefan Mossvall, att de minskar på koldioxidutsläppen, att tillverka armaturens aluminiumhöljen kräver en energikrävande process.
Undertaksplattor som tagits till vara och som kommer att återanvändas i idrottscentrumet.
Privat
Återbruk av ventilationskanaler, i många fall av stålplåt, är ett annat exempel på produkter som tas till vara.
– Vi har väldigt mycket ventilationskanaler. De äldsta kanalerna är ganska speciella och har väldigt mycket asbesttätningar och de kan vi inte återbruka. Däremot har vi lite nyare ventilationskanaler och där gör vi nu test att demontera kanaler som vi rengör här på plats och testar och återmonterar igen.
Toalettstolar och handfat
Ytterligare andra exempel är återbruk av toalettstolar och handfat.
– Vi har rengjort toalettstolar och handfat på plats, sedan har vi demonterat dem och ställt ned dem på lagret så att de är färdiga att återmonteras, de är ju funktionsdugliga och kommer hålla i många år till.
Hur mycket av olika produkter i byggnaden som kommer att kunna återanvändas återstår att se.
– Ibland stöter man på hinder, att det gick på pappret men inte i verkligheten. När vi bygger tillbaka produkterna så registrerar vi vilka produkter som är användbara och först då kommer vi att kunna räkna ihop det här.
Stefan Mossvall är projektledare för ombyggnaden av bryggerilokalerna.
Stefan Källstigen
Samma svar gäller den ekonomiska vinsten.
– Det är klart att det är en viss hantering av de här produkterna, har vi en ledarmatur som vi demonterar behöver vi fortfarande rengöra den innan vi sätter tillbaka den, så det är klart att det finns någon kostnad där. Sedan när vi bygger om armaturer då får vi in en offert vad det kostar att bygga om armaturen och vad det skulle kosta att köpa en ny. Då kan vi jämföra och se vad kostnaden, eller besparingen, är, men också hur mycket koldioxidutsläpp vi kan spara in.