Ebba Tikas lärde sig baka hemma i köket av gammelmormor och mamma. Hon är självlärd och skaffade kunskaper i nätets instruktionsvideor, i böcker och sociala medier.

Det har gått så bra att hon kunnat jobba som proffsbagare de senaste åren. Sedan förra våren finns hon på Vallentuna Stenugnsbageri efter att ha varit på K-märkt och Bullar och Bröd i innerstan.

Ändå kändes tävlingen Unga Bagare som ett vågspel när hon i fjol deltog för första gången.

– Jag ville testa och se hur det kändes. Men jag visste inte riktigt hur man gör skådebröd och lägger upp allting.

På Stenugnsbageriet får hon utvecklas och lära sig nya metoder.

Den här gången känner hon sig bättre rustad inför tävlingen.

– Allt är klart, teman och utseenden. Jag har försökt använda smaker jag själv tycker om. Många kör bara klassiskt. Jag tar in från vardagen.

Förra året deltog hon med en gin och tonic-bulle. Nu får en croissant samma smaksättning.

– Man slänger ofta in sötma av slentrian. Därför är gin och tonic-croissanten så god, där balanseras smaker av enbär, äpple och citron.