Det är ju som bekant vår, vilket innebär att många av oss skruvar av vinterdäcken på bilen. Tyvärr har många under säsongen trotsat dubbdäcksförbudet som gällt på Fleminggatan sedan 2016.

– Räkningen genomfördes den 27 januari i år och då hade 16 procent av bilarna på Fleminggatan dubbdäck, säger Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret.

Polisens jobb

Staden bötfäller inte dem som kör med dubbar på gatan – det är en polisiär fråga. Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen, konstaterar att kontroller som enbart har fokus på dubbdäck hör till ovanligheterna. 

– Främst kontrollerar vi nykterheten för att förebygga allvarliga olyckor och rapportera onyktra förare.

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Dubbdäcksförbudet har gällt på Fleminggatan sedan 2016.

Mostphotos

Nykterhetskontroller och hastighetskontroller sker ofta i anslutning till Fridhemsplan och Fleminggatan.

– Vi gör dagligen rutinkontroller i området, eller stoppar fordon då vi misstänker trafikbrott. Då kan det visa sig att ett fordon har dubbdäck, men oftast handlar det om olovlig körning eller rattfylleri.

1000 kronor i böter

Staden har inte gjort några särskilda kommunikationsinsatser rörande dubbdäcksförbudet de senaste åren.

– Det sitter förstås skyltar uppe och information finns på webben, men vi har inte genomfört fler insatser än så. Det går alltid att göra mer, men det är förstås en resursfråga också, säger Malinda Flodman.

Boten för att köra dubbdäck på Fleminggatan ligger på 1 000 kronor. Boten för att köra dubbade däck under otillåten tid av året ligger på 500 kronor.

Bättre nu

Ävenår 2019 mätte staden antalet fordon med dubbdäck på gator med förbud. Då körde 24 procent av bilarna på Fleminggatan med dubbar. På Hornsgatan, som också har förbud, handlade det om 21 procent.

Betyder det att stockholmarna blivit bättre på att respektera förbudet?

– Det är svårt att svara på. Andelen som har dubbade vinterdäck har minskat totalt sett, säger Magnus Brydolf vid miljöförvaltningen.

Mer partiklar

Som jämförelse med gator utan förbud hade 28 procent av bilarna på Sankt Eriksgatan dubbar när miljöförvaltningen mätte där i januari 2025. På Sveavägen var det 26 procent.

Vad gör det för miljön på gatan att en av sex struntar i förbudet?

– Partikelhalterna blir högre än om alla skulle köra dubbfritt, säger Magnus Brydolf.