Egentligen skulle spaden ha satts i marken nästa år.

Men i dagarna meddelar det rödgröna styret att de skjuter på byggstarten av Bällsta IP.

– Vi föreslår att vi skjuter på Bällsta IP med tre år och det här är med anledning av möjligheten att samordna det här projektet med den kommande stadsutvecklingen i Bromma nu när vi tror att vi kan snabba på avvecklingen av Bromma flygplats, säger idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).

Slipper anpassa

Om avvecklingen av Bromma flygplats tidigareläggs, i dag löper flygets markavtal ut 2038, skulle staden kunna bygga en anläggning som inte behöver anpassas till flyget, enligt Maria-Elsa Salvo.

Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnämnden.

Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnämnden.

Björn Dalin

– Som man har utvecklat projektet nu har man behövt bulleranpassa anläggningen efter flyget, det handlar bland annat om takhöjden, om fasaden som inte får reflektera ljus som stör flyget, det ställs vissa krav på materialval av fasaden, och bulleranpassningen. Det är den typen av anpassningar vi har fått göra på grund av flyget vilket leder till en dyrare anläggning, säger Maria-Elsa Salvo.

Spara pengar

Salvo ser en möjlighet att spara pengar.

– Flyttar flyget kommer det innebära att vi kommer att kunna spara pengar när vi bygger den här anläggningen och det kommer innebära att vi kommer kunna skapa fler fördelar för idrotten i Stockholm.

För friidrotten kommer det enligt Salvo att på lång sikt innebära mer friidrott för pengarna.

– Men det är klart att det är tufft för idrotten som kommer att behöva vänta längre på en anläggning som det har stort behov av.

Vad finns det för garantier att byggstarten inte försenas ytterligare?

– 2028 är det beslut vi fattar, vi justerar tidsplanen.

Enligt idrottsnämndens ordförande kan friidrottshallen på Bällsta IP preliminärt stå klar 2031.