Kommunen vill bygga omkring 430 bostäder vid Distansgatan och Marconigatan i Västra Frölunda. För att kunna bygga på platsen behöver omkring 60 av 113 träd tas ned i anslutning till en parkering som också försvinner.

Flera boende i området är bekymrade och motsätter sig planerna. Barbara Casari är en av grannarna som är engagerad i trädens framtid och som redan har sett minst 60 lövträd fällas i närområdet.

– Det är hjärtskärande det som kommer att hända här. Det är det sista naturvärdet vi har sen kommer en stor gata. Därför vill vi gärna ha träden här som filter, säger hon.

För Barbara Casari är det framför allt luftmiljön och naturvärdena som gör att de omkring 50 år gamla träden är värda att bevara. Hon menar att lokalt bedöms trädmiljön ha en påtaglig positiv inverkan på den biologiska mångfalden.

Bostäder v.s. träd

På kommunen är man medveten om problematiken och de boendes synpunkter är noterade. Men bostäder väger tyngre än träd.

– Det man gör i en detaljplan är att man väger olika värden. Trots att de här träden är värdefulla så värderas behovet av bostäder högre, säger Lena Risfelt, planeringsledare vid Stadsledningskontoret.

Kommunen har lovat ersättningsträd men Barbara Casari är inte imponerad.

– De har planterat 100 "pinnar" men det är ingenting emot 60 träd i den här storleken. De där pinnarna gör ingenting för luftmiljön.

Ny dom ger en strimma hopp

Lövträd i en allé är biotopskyddade, vilket innebär att Länsstyrelsen måste ge dispens för att ta ner träden. För de 60 träd längs parkeringen mot Marconigatan har Länsstyrelsen redan beviljat dispens. På Distansgatan mitt emot, står ytterligare 37 lindar som kommunen avser bevara. Men Barbara Casari befarar att när planen vinner laga kraft kommer exploatören få marklov och fälla även dem eftersom träden står så nära det tänka bygget.

I dagarna kom dock en dom från Mark och miljödomstolen som gick emot Länsstyrelsen beslut som gav kommunen rätt att såga ner träd i en allé i Majorna. Naturvårdsverket som överklagade menade att antalet alléer har minskat kraftigt i Sverige på grund av byggnationer.

– Man börjar få upp ögonen för att det här är tokigt, säger Barbara Casari.

Vad hoppas du på?

– Helst vill jag att planen går i retur. Många är vansinniga över att parkeringsplatserna försvinner. Jag tycker de kan bygga där trots att vi har investerat. Men ta inte träden och grönområdet!