Barn som behöver hjälp och stöd från socialtjänsten får ofta vänta längre än tre månader. Det visar en kartläggning från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Under 2024 var det 117 inrapporterade beslut om stödinsatser till barn som inte hade verkställts inom tre månader i Stockholms stad, enligt myndigheten. För många är väntetiden ännu längre, upp till ett år eller mer.
I oktober 2024 rapporterades 19 pågående ärenden i staden där beslut om stödinsatser inte hade verkställts. Den längsta väntetiden i dessa fall var hela 18 månader.
Tio ärenden slutfördes under perioden och de hade då haft en väntetid mellan sju till 17 månader.
Svårt att hitta kontaktfamilj
Enligt socialförvaltningen beror många av de långa väntetiderna på att det är svårt att hitta lämpliga kontaktfamiljer eller kontaktpersoner. Detta innebär att barn i flera fall har tvingats vänta i över ett år för att få en vuxen, eller en familj, som extra stöd.
"Det behöver inte vara så att barnet är helt utan insatser under den här tiden. Vi kan tyvärr endast se de kommentarer som stadsdelarna skickar in och där framkommer att det är svårt att hitta lämplig kontaktfamilj," skriver Anette Karlsson, kommunikationschef på förvaltningen.
Varningen: Förvärrar barns problem
IVO varnar för att långa väntetider kan förvärra barns problem och göra det svårare för dem att ta emot hjälp när den väl kommer.
– Det här är ett allvarligt problem för barn som redan befinner sig i svåra situationer, säger Daniel Lilja, avdelningschef på IVO, i ett pressmeddelande.
"Att antalet beslut som inte verkställs fortfarande uppgår till flera tusen per år utan att minska visar att kommunerna behöver identifiera och åtgärda orsakerna," säger Daniel Lilja, avdelningschef på IVO.
Magnus Fröderberg
Kartläggningen visar också att ingen förbättring har skett under de senaste fem åren.
Kan behöva betala
Majoriteten av kommunerna anger själva att orsakerna till de långa väntetiderna ligger inom kommunens egna organisation.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Den vanligaste orsaken är personalbrist, antingen på grund av svårigheter att rekrytera, hög personalomsättning eller långtidssjukskrivningar. En annan vanlig orsak är platsbrist, där köer till boenden eller specifika insatser gör att barn får vänta längre än de borde.
Under året har IVO ansökt om att Förvaltningsrätten ska utdöma särskilda avgifter för kommuner med för långa väntetider – däribland Stockholm.