Staden planerar att göra om den lilla konstgräsplanen i Kristinebergs strandpark till en fullstor 11-spelsplan.

För det krävs en ny detaljplan och arbetet med att ta fram en sådan har pågått sedan 2022, men fortfarande har inget planförslag presenterats.

– Det är ingen lätt uppgift att planlägga för en 11-spelsplan i innerstaden, säger Karin Norlander, enhetschef på stadsbyggnadskontoret.

Ett pussel

Planeringen för fotbollsplaner på Kungsholmen är ett pussel som är svårt att lägga.

Grunden är att Stadshagens IP ska bebyggas med bostäder och att det då försvinner en stor fotbollsplan därifrån om några år. En ny 11-spelsplan måste därför byggas som kompensation någon annanstans på Kungsholmen – därav planarbetet i Kristineberg.

Tennishallen försvårar

Men intill den lilla fotbollsplanen i Kristineberg ligger tennishallen som försvårar möjligheterna att få till en stor 11-spelsplan där.

Tennishallen ska i framtiden flytta upp till Stadshagen, men kan göra så först när fotbollsplanen i Stadshagen har försvunnit. Problemet är att planen i Stadshagen får tas bort först när planen i Kristineberg har vuxit.

En klassisk rävsax alltså.

Handlar inte om det

Men att tidsplanen dröjt har inget med detta att göra, enligt Karin Norlander.

– Den har dröjt för att vi ska hitta bästa möjliga förslag för platsen och för att försöka göra så att 11-spelsplanen kan bli ett tillskott till parkmiljön.

Staden hade hoppats kunna hålla ett samråd för hur fotbollsplanen i Kristineberg ska kunna byggas ut i i maj eller juni, men nu planeras samrådet i stället till hösten.

Det mesta klart

Det mesta ska enligt Karin Norlander dock redan vara klart i form av utredningar och planförslag.

– Men det är ganska långa ledtider för att komma ut på samråd så oktober eller november är den rimliga tidsplanen.

De tidigare tankarna på att bygga en ny fotbollsplan i Fredhällsparken stoppades 2018. Och den parken ska inte vara aktuell för en 11-spelsplan i nuläget, enligt staden.

– Planen ligger vilande men är inget alternativ vi jobbar aktivt med, säger Karin Norlander.