I Hammarby-Skarpnäck finns 27,8 miljoner kvadratmeter park- och grönytor. Det är skötseln av detta Skarpnäcks stadsdelsförvaltning tar över hösten 2026. Därmed blir Svevia av med uppdraget de haft i många år.

Beslutet i förra veckan kom efter en utredning som beställts av den rödgröna majoriteten.

Enligt utredningen finns flera fördelar med egen skötsel. I dag jobbar en parkingenjör med kontroll av arbetet som utförs.

– Det är inte bra att vår förvaltning ska lägga tid på det. Det är bättre om tid kan läggas på utveckling och själva skötseln, sa Monica Lövström, gruppledare för (S) inför beslutet.

I utredningen kom Skarpnäcks stadsdelsförvaltning fram till att egen parkskötsel skulle bli aningen dyrare än i dag. Då hade man förutom personalkostnader räknat med inköp eller hyra av maskiner och fordon, exempelvis traktorer, "golfbilar" och röjsågar. Med fanns också lokal för maskinparken.

S: "Det är bättre"

Den rödgröna majoriteten i stadsdelsnämnden gav tummen upp till egen parkskötsel. Men debatten var bitvis skarp. Oppositionen, med undantag av Sverigedemokraterna, ville avslå beslutet.

– Klart det till viss del är en ideologisk fråga. Ni vet vad vi tycker om att ta över verksamhet i egen regi. Vi är oroliga för att det blir en för stor sak för förvaltningen att hantera. Och var ska vi hitta folk att anställa? Nu kommer tre stadsdelar tävla om att anställa personal, sa Kristina Lutz gruppledare för (M).

Farsta har beslutat att ta tillbaka parkskötseln, och samma sak utreds i Årsta-Enskede-Vantör.

Majoriteten på vänster sida i mötesrummet debatterade parkskötseln med oppositionen på andra sidan rummet.

Majoriteten på vänster sida i mötesrummet debatterade parkskötseln med oppositionen på andra sidan rummet.

Anders Björklund

Stadsdelsnämndens ordförande, Cecilia Obermüller (MP) svarade:

– Det finns naturligtvis osäkerhetsfaktorer. Men vi i majoriteten bedömer att fördelarna överväger nackdelarna.

Oppositionen kritiserar

Hon pekade bland annat på att stadsdelen får bättre kontroll, men också på att stadsdelen står som garant för bra arbetsvillkor och sjyst lön. Flera på den rödgröna sidan av nämndrummet pekade på att dagens leverantör i sin tur anlitar flera underleverantörer.

– Det förekommer lönedumpning i den här branschen, sa Obermüller.

Debatten fick Lena Kling (L) att se rödgrönt.

– Det står ingenstans i underlaget att kvalitén kommer att bli bättre. Det här ett politiskt ställningstagande och politiskt drivet, that´s it.