Det var ett uppstyrt firande i Bryssel när EU organic awards gick av stapeln. En av kvällens vinnare blev svenska Kalf-Hansen, med restauranger på Södermalm och Kungsholmen.
De tog hem priset för bästa ekologiska restaurang i Europa.
– Det var helt klart mäktigt, att få vara i Bryssel och ta emot pris med vinnare från hela Europa. I vår kategori står vi längst fram, men många ser till att det blir ett pris – producenter, personal och kunder, säger Rune Kalf-Hansen.
Fabian och Rune Kalf-Hansen, driver restaurang vid Mariatorget och Bolinders plan. "När man jobbar i säsong får man alltid jobba med de finaste råvarorna och kan då även hålla priserna nere. Det behöver inte vara dyrt bara för att det är ekologiskt som många ibland tror," säger Fabian.
Öström Studio
"Otrolig kontrast"
Restaurangerna driver han tillsammans med sin son Fabian.
– Alla som jobbar med ekologisk mat och produktion kämpar som tusan, så att vinna var väldigt roligt. Att få sitta i EU-parlamentet och ha runda bords-samtal var en otrolig kontrast från vanliga vardagar där jag står och lagar mat, säger Fabian Kalf-Hansen.
När lite tjusigare restauranger öppnar i Stockholm trycker nästan alla på att de satsar på ekologisk och säsongsbetonad mat med närproducerade råvaror.
Vad är det ni gör bättre?
– Det är inte så många som jobbar med ekologiskt till hundra procent. Man måste följa säsong, kolla vad producenterna har och bygga menyn utifrån det. Inte tvärtom, säger Fabian Kalf–Hansen.
Maten de serverar är deras egen tolkning av husman, uppbyggd kring frikadeller. Menyn ändras konstant efter säsong.
Öström Studio
Berg- och dalbana
Krögarduon öppnade sin första restaurang 2014 vid Mariatorget på Södermalm. För fem år sedan öppnade de även vid Bolinders plan på Kungsholmen.
Fabian Kalf-Hansen beskriver de första tio åren som en berg- och dalbana.
– Vi hade en vision när vi startade, det blev inte riktigt så. Vi skulle öppna restauranger även utomlands, men så kom pandemin och inflationen. Då gick vi tillbaka lite till det vi vill hålla på med – stå i köket och laga mat och inte växa bara för att växa.
Men framåt har det gått. Förutom de två restaurangerna serveras deras mat på SJ-tåg och finns hos leverantörer som Mathem och Ecoviva.
Att EU väljer att satsa på ekologiskt ser de som något positivt.
– Av erfarenhet ser vi att den fria marknaden inte räcker till för att nå målen om ekologisk produktion. Vi behöver politiska styrmedel, att de sätter ner foten och driver frågan mer aktivt, säger Rune Kalf-Hansen.