Antalet resor med SL-trafiken ökade förra året med 2 procent, vilket gläder trafikförvaltningens analyschef Gabriella Nilsson.
– Det är en stor ökning och det är oerhört positivt, säger hon.
Men samtidigt har kollektivtrafikens andel av de motoriserade resorna i länet minskat från 50 till 47 procent mellan 2023 och 2024.
– Det betyder alltså att bilresandet har ökat ännu mer, säger Gabriella Nilsson.
Längre semestereffekt
Varje år går bilresandet upp under sommaren. Men 2024 pågick den semestereffekten längre än vanligt.
– Vanligtvis ser vi detta i juli, men nu låg bilresandets andel högt även i juni och augusti.
Analysen av vad detta beror på är inte klar. Nationella siffror visar att biltrafiken ökar sin andel även i övriga landet.
"Möjliga förklaringar kan vara den sänkta reduktionsplikten och att bränslepriserna har sjunkit det senaste året", skriver organisationen Svensk Kollektivtrafik i sin årsrapport.
– Det är en förklaring som även jag ställer mig bakom, säger Gabriella Nilsson.
Kan det också bero på att SL skurit ner på trafiken?
– Nej, vi gör inte den bedömningen.
Neddragningen av busstrafiken i innerstaden i augusti gjorde visserligen att man tappade 10 000 påstigningar en genomsnittlig vardag. Det motsvarar en minskning på 5,5 procent inom det området.
– Men det är ändå ganska lite i förhållande till de 2,6 miljoner påstigningar vi har i hela SL-trafiken. Och antalet påstigningar har ju totalt sett ökat under året.
En annan förändring i resmönstren är att cyklandet har ökat markant under hösten.
– Vi har ovanligt höga siffror för cyklandet både i oktober och november. Och när cykelresor ökar så brukar vi se motsvarande minskning på kollektivtrafikresor, säger Gabriella Nilsson.