Pappan och de tre unga vuxna, som alla bor i Skärholmens stadsdelsområde, behövde hjälp av en stödperson från kommunen för att klara sin vardag. Men istället för att hjälpa dem ska de ha blivit lurade av boendestödjaren, som inte längre jobbar kvar i kommunen.
Av den ena anmälan framgår att pappan hade en hyresskuld hos inkasso och att han i maj swishade 7 500 kronor, som skulle gå till att betala en del av hyran, till boendestödjaren. Men pengarna kom aldrig in till inkasso. Istället försökte boendestödjaren mörka det hela genom att meddela kommunens bosamordnare att pengarna var på väg. Därmed riskerade pappan, som har minderåriga barn, att vräkas från sin bostad.
Boendestödjaren ska även ha förmått mannen att låna ut 500 kronor. Och efter det försökt att få mannen att swisha ännu mer.
Enligt den andra anmälan har boendestödjaren förmått de tre unga vuxna att skicka pengar som skulle gå till att betala deras hyror, till boendestödjarens eget konto. Boendestödjaren har sedan sagt att hyrorna var betalda, fast de inte var det.
Allt är polisanmält
– Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade och det är såklart inte acceptabelt att detta sker i vår verksamhet. Vi har förutom vår lex Sarah även anmält till IVO och har polisanmält samtliga ärenden, säger Ida Halldén, områdeschef för vuxna på socialtjänsten i Skärholmen.
Ida Halldén, områdeschef för vuxna på socialtjänsten i Skärholmen.
Stockholms stad
Hur kunde det här ske?
– Det är det vi och polisen utreder nu. Vi har tittat på samtliga ärenden som personen har varit inkopplad i och har varit i kontakt med samtliga klienter. Vi ser även över om vi behöver ändra några rutiner, säger Ida Halldén.
Tittar på avvikelser
Socialtjänsten har redan ändrat rutinen för sena hyresinbetalningar så att det snabbt följs upp om en hyra blir sen och varför.
– Vi ser också över rutiner för de som arbetar hemma hos våra klienter – även rekryteringsförfarandet för att se om vi behöver ändra något. Vi tittar även på avvikelser och klagomål.
Enligt Ida Halldén är det ingen som kommer att bli vräkt.
– Vi har satt in åtgärder för att minimera risken för enskilda. Ingen ska få skulder på grund av oss, säger hon.
Hur mycket pengar har boendestödjaren lurat till sig totalt av dessa personer?
– Exakta summor går jag inte in på.
Får de tillbaka pengarna?
– Vi har gjort en polisanmälan.
Vilka bakgrundskontroller gör ni vid anställningar?
– Vi kräver examensbevis när vi anställer socionomer och vid andra roller kan det vara betyg eller andra intyg.
Några utdrag ur brottsregistret görs dock inte, det görs bara när det gäller dem som jobbar med barn.
Har boendestödjaren avskedats?
– Personen jobbar inte kvar, det är vad jag kan säga.