AB Borätt och Seniorgården AB, två dotterbolag till JM, vann markanvisningstävlingen för det nya kvarteret våren 2018.
I planen finns 221 bostäder i ett höghus och sju lägre byggnader på 4–6 våningar. En femtedel av lägenheterna ska bli seniorbostäder. Dessutom ska kvarteret innehålla gemensamhetslokal, kafé, kontor och förskola.
"Skeppsliknande"
Mest spektakulärt är så klart 20-våningshuset, som har fått namnet Ture torn. Det kommer att byggas närmast Turebergsleden och ska bli ett nytt landmärke för Tureberg.
Huset beskrivs som ”skeppsliknande” och har böljande balkonger utmed hela fasaden. Idén kommer från en berättelse om Sollentunas historia som handelsplats längs farleden från Saltsjön till Uppsala, förklarar Annie Thulin, arkitekt på Yellon AB
Olof Pettersson Herold, projektledare på JM, berättar att bygget av det nya kvarteret ska inledas med höghuset då det tar längre tid att bygga än de övriga.
– Vi vill ha hög färdigställandegrad innan de första flyttar in, men baserat på byggstart i slutet av 2023 eller början av 2024 så räknar vi med inflyttning 2026, säger han.
Förskolans gård "en utmaning"
Men först gäller det naturligtvis att få bygglov. Ärendet var uppe i samhällsbyggnadsnämnden i september, men då föreslog förvaltningen avslag på grund av att förskolegården på 330 kvadratmeter skulle ge en friyta på under fyra kvadratmeter per barn.
Enligt Boverket är det rimligt med 40 kvadratmeter per barn i förskolan och därför bedömde tjänstemännen att bygglovsansökan stred mot plan- och bygglagen, PBL.
Ärendet drogs bort från nämnden i september men ska troligen tas upp på nästa möte i stället, den 24 oktober.
– Det är en utmaning med förskolan och vi för politiska diskussioner nu. Boverkets riktlinjer kommer vi aldrig upp i, det är svårt när man bygger stad, men kanske gör vi ändå en annan bedömning av PBL, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Moa Rasmusson (L).
JM hoppas på byggstart runt årsskiftet.
– Dock är det lite beroende av försäljningsläget. Vi vill känna att vi verkligen har marknaden med oss innan vi sätter igång, säger Olof Pettersson Herold.