Förskott på hyra är ett av de varningstecken du ska se upp med om du letar bostad till hösten. I samband med att undervisningen på universitet och högskolor drar igång ökar också antalet anmälningar om bostadsbedrägerier, varnar polisen.

– Vi går därför ut med information om detta på vår hemsida för att stärka motståndskraften hos allmänheten mot bedrägerier, säger Johan Halling, brottsförebyggande samordnare på bedrägerisektionen.

Tre viktiga punkter

Enligt polisen finns det tre punkter man ska ha i åtanke när man letar bostad.

– Se till att kontrollera uthyrarens namn och sök fram telefonnumret själv så att du kan jämföra det med annonsen. Kontrollera även med fastighetsägaren att personen som hyr ut är kontraktsinnehavare och har tillstånd att hyra ut. Sedan är det viktigt att inte betala något innan du sett lägenheten och försäkrat dig om att allt står rätt till. 

Johan Halling, BF-samordnare Bedrägerisektionen.

Johan Halling, BF-samordnare Bedrägerisektionen.

Polismyndigheten.

Bedragarna sätter i system att sätta brottsoffret i stress, vilket ofta leder till att det är svårare att lyssna på magkänslan.

– Det är inte ovanligt att bedragarna säger att de inte är i stan och att de har bråttom att hyra ut. Jag skulle säga att en varningssignal för alla bedrägerier är stress. Se därför till att inte falla för det, köp dig tid att reflektera och kontrollera om upplägget känns rätt och begär alltid legitimation och kontrakt.

Bedragarna blir skickligare

Enligt Johan Halling har de flesta mer kunskap om bedrägerier idag – men bedragarna blir allt skickligare.

– Tyvärr gör tekniken att bedragarna blir bättre på att skapa ett trovärdigt upplägg och skickligare på att manipulera, det är en ständig kapplöpning mellan polis och bedragare. Den här typen av bedrägerier kommer både från organiserad brottslighet och enskilda individer.

Behöver man vara orolig?

– Den som följer de tre punkterna har minskat riskerna betydligt för att bli utsatt och kommer därav att få en bättre terminsstart.