9 av 10 personer i Tyresö dricker måttligt eller inte alls. Det visar statistik från Folkhälsomyndighetens rapport "Folkhälsan" som genomförs vartannat år. Det innebär att 10,9 procent i Tyresö är i ett riskbruk.

Det kan jämföras med grannkommunen Nacka, där siffran är så hög som 20,3 procent eller med länssnittet som ligger på 18 procent.

Lägsta riskbruket

Antalet i Tyresö är den lägsta siffran som uppmätts på de 11 år man redovisat statistiken. För tio år sedan låg riskbruket i kommunen på 17,3 procent och bara de senaste åren har siffran sjunkit med flera procentenheter.

Även om bara en av tio kan låta mycket, så är det svårt att säga exakt vad minkningen beror på, säger Carina Engelke, enhetschef på vuxenenheten som jobbar med människor i riskbruk, skadligt bruk och beroende.

– Vi har satsat på att sprida information om vår verksamhet och försökt att avdramatisera att söka hjälp genom att vara lättillgängliga.

Enheten har bland annat annonserat i media och informerat på skärmar i Tyresö centrum. men man har också deltagit på anhörigdagar och på Tyresöfestivalen.

Anhörigstöd är viktigt

Vuxenenheten ser att det finns ett stort behov av anhörigstöd. Carina Engelke tror att arbetet med anhöriga kan vara en av flera bidragande faktorer till att siffran för riskbruk sjunkit till 10,9 procent.

– Anhöriga kan påverka och stötta den med ett riskbruk att söka hjälp. Ibland kan det vara så att den anhöriga även börjar reflektera över sitt eget bruk.

Det är bättre att man fångar upp många och att vissa inte passar in än att man gör tvärtom och att några som skulle behöva hjälp hamnar utanför

Var tionde person i riskbruk

Fyra standardglas eller mer vid ett tillfälle, en eller flera gånger i månaden räknas som ett riskbruk, enligt Socialstyrelsen.

Att var tionde person är i ett riskbruk i Tyresö tycker personer som Mitt i pratat med olika om. Vissa tycker att siffran låter hög medan andra tycker att den är låg. Carina Engelke tycker lite både och. I jämförelse med hur det sett ut tidigare i kommunen är siffran låg.

– Det känns som en låg siffra, samtidigt som var tionde person har ett riskbruk och det är klart att det är mycket, säger hon.

Bollmorabon Linda Lövgren, 33, tycker att fyra glas i månaden låter lågt.

– Nu har jag barn och dricker inte regelbundet men förut kunde det hända att man drack vin till middagen och kom nog lätt upp till fyra standardglas en gång i månaden. Jag känner inte att jag är i riskgrupp för det, säger Linda Lövgen.

Trots att hon tycker att gränsen för att räknas som riskgrupp är låg, ser hon inte den låga ribban som något negativt.

– Det är bättre att man fångar upp många och att vissa inte passar in än att man gör tvärtom och att några som skulle behöva hjälp hamnar utanför, säger hon.

Sara Gllogovci, 23 från Trollbäcken tycker att det är svårt att säga något om mängden enheter i riktlinjerna. Själv dricker hon nästan aldrig alkohol.

– För någon kanske fyra glas är mycket och för någon lite. Jag tror man måste känna efter själv, säger hon