En lärarstudent ansökte om att få ha sin praktik på en skola i Botkyrka kommun, men efter att kommunen granskat studenten insåg kommunen att hen befann sig mitt uppe i en rättsprocess för grov våldtäkt mot barn. Lärarstudenten nekades anställning. Det framgår av kommunens egen rapport.

Det är bara ett exempel på de fall då kommunens utökade bakgrundskontroller har stoppat en brottsmisstänkt från att arbeta med kommunens barn och unga. Nu väljer det politiska styret att förlänga pilotprojekt över hela 2025.

– Mitt ansvar är att skydda barnen, och det kommer gå före allt annat, säger Stina Lundgren (M), ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka.

Slopat krav vid sexualbrott

För till skillnad från de traditionella registerutdragen, tar bakgrundskontrollerna även höjd för pågående rättsprocesser. I dag förekommer sexualbrott mot barn i belastningsregistret, men försvinner (gallras) efter 3-10 år beroende på straffets omfattning. Inom ramen för bakgrundskontrollerna tas kravet på gallring bort.

En slutkandidat i rekryteringen måste ge ditt godkännande för att kommunen ska får genomföra en bakgrundskontroll. Om man säger nej erbjuds man inte anställning.

Mitt ansvar är att skydda barnen

Kommunens tjänstemän har därför motsatt sig de utökade bakgrundskontrollerna och menar att de bör upphöra. De menar att formen för ett godkännande strider mot grundläggande fri- och rättigheter.

Men Stina Lundgren håller inte med.

– Det är ganska uppenbart att det lagstadgade inte räcker för då hade vi inte behövt göra det här. Vi har fakta på att det finns de som har sökt jobb och som inte blivit rekryterade för att de fastade i en bakgrundskontroll, säger hon.

Om man suttit av sitt straff och det har gått tio år, ska man inte anses ha sonat sitt brott?

– Om man har varit pedofil för tio år sedan är man sannolikt det i dag också. Det är en sjukdom av den värsta sorten. Har du blivit dömd för pedofili så anser jag att du aldrig ska jobba med barn. Som förälder skulle inte jag vilja att mina barn vistades med någon som varit dömd för det, oavsett om det är för tio eller 20 år sedan.