Det är relativt tyst på byggarbetsplatsen.

En del byggjobbare rör sig innanför stängslet.

Flerfamiljshuset som är under konstruktion är jämförelsevis stort jämfört med omkringliggande villabebyggelse.

Paula Brandt som bor granne med bygget och har liksom sina grannar störts av byggbuller sedan husbygget började förra hösten.

– Det är helt makalöst vad det låter, de här jäkla maskinerna, de bankar på taket till huset de bygger, den här maskinen de använder är grotesk, säger Paula.

– Nu har de en apparat som dunkar och det har det gjort ganska länge och i olika omgångar så vi är rätt knäckta här runt omkring. Och det ekar bland husen när det slås.

Hur länge håller de på?

– I värsta fall till fem på eftermiddagarna. Ibland jobbar de på lördagar också men nu har vi klagat så mycket att de inte börjar jobba förrän åtta på lördagsmorgarna i alla fall.

Får man som boende intill ett bygge inte räkna med att det bullrar när ett hus byggs?

– Ja, men på rimliga tider. Inte på lördagar och inte förrän klockan åtta på morgonen.

Anmälan nedlagd

En av grannarna har anmält byggbullret. Nyligen lade miljöförvaltningen ned anmälan utan åtgärd.

– Vi har haft ett ärende som vi avslutade i september där vi ändå har bedömt att det inte utgör olägenhet eller risk för människors hälsa, det är det vi tittar på, säger Miriam Adolfsson, enhetschef på miljöförvaltningen. 

Har ni varit på plats och mätt?

– Nej, man kan alltid åka och mäta buller men vi brukar inte göra det för vi vet att det kan överskrida gällande riktvärden, då är det viktigare att man begränsar vilka tider arbetet pågår.

För under vissa perioder får bullernivåerna överskrida maxvärdena.

– Men det innebär inte att det får låta hur mycket hur länge som helst, säger Miriam Adolfsson.

Byggherren ska i god tid informera de boende om vid vilka tider det ska byggas, vilka olika jobba som kommer utföras under vilken period.

– Och vart de boende kan vända sig om de har klagomål.

Är det tillåtet att jobba på det här sättet även lördagar?

– Nej, på lördagar och söndagar ska det bara förekomma tysta arbeten. Det kan oftast vara snickerier och annat på insidan som inte stör med så mycket ljud, eller måla. 

Att allmänheten klagar på byggbuller är vanligt, enligt Miriam Adolfsson.

Har det hänt att ni stoppat byggen på grund av byggbuller?

– Jag tror att under 2024 är det bara en enda gång som vi skrivit vitesföreläggande mot ett byggföretag, där pågick byggarbeten precis ovanpå bostaden till den klagande och där den klagande jobbade natt. I det fallet kunde klagande visa att det vibrerade så pass mycket att saker trillade ned från väggen och då är det helt orimligt med byggbuller ens under en kortare period. Då skrev vi ett vitesföreläggande.

Grannarna i Nockeby ska närmast undersöka om de ska överklaga.

Grannarna i Nockeby ska närmast undersöka om de ska överklaga.

Anders Gustafsson

Liselott Nilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen bostad i Stockholm som bygger huset, beklagar i ett mejl till Mitt i att grannarna upplevt byggbuller och skriver att byggnation alltid innebär en viss ljudnivå.

Att det förekommer byggbuller på tider som det inte är tillåtet tillbakavisar Liselott Nilsson.

– Vår entreprenör följer de regler som finns från Naturvårdsverket gällande buller och arbetstider.

När Paula Brandt får höra att miljöförvaltningen har lagt ned anmälan kommenterar hon beslutet med ett kraftuttryck. Närmast ska hon prata med grannarna om de ska överklaga beslutet.

Bostadshuset rymmer 19 bostadsrätter. Inflyttning beräknas till sommaren 2025.