Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), besökte i veckorna Gustavsbergs skytteklubb för att ta del av frivilliga försvarsorganisationers verksamheter och utmaningar.

Carl-Oskar Bohlin (M) möter frivilliga försvarsorganisationers medlemmar på Gustavsbergs pistolskytteklubb.

Carl-Oskar Bohlin (M) möter frivilliga försvarsorganisationers medlemmar på Gustavsbergs pistolskytteklubb.

Johanna Tornberg.

– På Värmdö byggs det allt närmare skytteklubbarna vilket gör att bullerkraven förändras. Dessutom finns det en stor osäkerhet bland boende i området när de hör att de smäller men inte kan avgöra om skotten kommer från en skjutbana eller om det skjuts på gatan. Det är inte bara en lokal utmaning utan ett nationellt problem som skytteförbunden arbetar med, berättar Robert Fahlström vid Gustavsbergs skytteklubb

Träffen skedde på initiativ av Värmdös moderata oppositionsråd Deshira Flankör, som besökt kommunens frivilliga försvarsoganisationer under året.

– Vi vill visa att regeringen och ministern för civilt försvar träffar organisationerna för att se deras verksamheter och även ta del av de utmaningar som de möter. Det finns saker som behöver prioriteras inom civilförsvaret och då såg vi den här träffen som ett utmärkt tillfälle för ministern att närvara, säger Deshira Flankör.

Käppar i hjulen

Bristen på skjutbanor är stor i Stockholmsområdet vilket gör att det stora flertalet klubbar inte kan ta emot nya medlemmar.

– För ett par år sedan hade vi cirka 40 skjutbanor i Stockholmsområdet, i dag är vi nere på runt 10 stycken. Det gör det svårare för oss att utbilda skjutinstruktörer, och vi får färre personer till det civila försvaret eftersom vi inte längre kan ta emot medlemmar, säger Robert Fahström från Gustavsbergs Pistolskytteklubb.

Nya EU-direktiv kan också sätta käppar i hjulen för pistolskytteklubbarna, bland annat ett om att förbjuda bly i ammunitionen.

– Förbjuder man bly så finns det inte längre någon ekonomisk möjlighet för oss att skjuta längre, det blir sjukt dyrt.