"En vagina som en portal, en öppning och möjlighet går långt tillbaka i konsthistorien."

Det inleder konstvetaren Paulina Sokolow beskrivningen av Carolina Falkholts nya verk – God Giving A Fuck – i centrala Göteborg.

LÄS ÄVEN: Potent konst roar och retar på Kungsholmen

Den stora målningen pryder nu Trafikverkets plank mellan Nordstan och Göteborgsoperan och har redan fått många göteborgare att höja på ögonbrynen.

– När jag stod och målade så var det många olika sorters chockartade skrattreaktioner och förvånade reaktioner. Jag undrar varför man ska bli chockerad över en fitta, det är bara en fitta i en målning och inget nytt eller så. Men den är stor och en portal in till evigheten och dom som blir chockade kanske känner att dom sugs in i den här öppningen, att det är en centrifugalfitta så om dom går närmare så kommer de att sugas in och aldrig komma ut igen, så dom kanske blir rädda. Jag vet inte, säger Carolina Falkholt till Etc.

 

"Två ben och en vagina"

Och för övriga förbipasserande som vill ha en närmare förklaring av verket förklarar Paulina Sokolow vidare:

"I Carolina Falkholts målning är kroppen reducerad till två långa ben och en vagina som en som en horisont tecknad med en enda vågrät linje markerar helheten: himlen däruppe och jorden nedanför. Nu har Gud gett sig tillkänna: Hon kan fortsätta föda oss, eller också ge fan i det. Det är vilket som."

Carolina Falkholt blev uppmärksammad internationellt när hon på julafton 2017 målade en gigantisk röd fallos på en husgavel i New York.

– Jag har aldrig hört så många skratt eller sett så många glada ansikten som när jag målade denna målning! Skrev hon själv då i socialamedier.