Den ideella föreningen Internationella Bekantskaper, IB, har haft läxhjälp på olika platser i Järva i ungefär tio år, och etablerat sig ordentligt i området.
För två år sedan såg Karin Björnberg, som jobbar som verksamhetsutvecklare på IB, ett reportage på tv om att språknivån för sexåringar i just Järvaområdet inte var på samma nivå som i resten av Stockholm, och att hälften av sexåringarna uppgavs prata för dålig svenska.
Hon och en kollega fick då en idé om att utveckla IB:s arbete på platsen än mer.
– I och med att vi redan hade erfarenhet av läxhjälp i Järva så fick vi en tanke om att ha en språkutvecklande aktivitet som riktar sig till yngre barn, säger hon.
Roliga aktiviteter
Sagt och gjort. Tillsammans med sina kollegor började hon utforma en plan för en språkverksamhet för förskoleklasser. Och i februari drog pilotprojektet, som ska pågå hela 2022, slutligen i gång.
IB fick medel från Gålöstiftelsen, och har nu inlett ett samarbete med Askebyskolan i Rinkeby. Elever från en förskoleklass får komma till den frivilliga aktiviteten efter skoltid, och träffar gruppledare som gör lättsamma men språkinriktade aktiviteter med barnen.
– De tränar på bokstäver och ord, har högläsning, sjunger sånger, gör charader för att lära sig verb och sådant. Det ska vara lekfullt och roligt, men med tydligt fokus på elevernas utveckling av talad och skriven svenska, säger Karin Björnberg.
Deltagarna Anha och Priyonjit är två av barnen som deltar i gruppen. De har precis avslutat dagens aktivitet, och är glada och nöjda.
– Jag har haft jätteroligt!, säger Anha.
Hämtar på fritids
Gruppen håller till i Järva i Samverkans lokaler på Rinkebystråket.
– Vi hämtar barnen på fritids, och lämnar dem efteråt om det behövs, säger Karin Björnberg.
I dagsläget består gruppen av 14 barn och fyra ledare, men målet är att de ska växa och utvidga verksamheten.
– Vi vill aktivera så många som möjligt, och samarbeta med fler skolor. Det här är absolut något vi vill ska bli större i framtiden, så att så många som möjligt ska ha en chans att öva upp språket, säger Karin Björnberg.