Flera ouppackade kartonger med clownnäsor står innanför entrén till Clownmedicins kontor på Gubbängstorget.

Varje år möter sjukhusclownerna runt 30 000 barn och vuxna i Stockholm. Sjuka barn, deras syskon, föräldrar och nära anhöriga. De träffar även äldre med demens, och vuxna och barn som vårdas palliativt. Flera dagar i veckan är de på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Förutom att det kan vara skrämmande att vara på sjukhus är det ofta ganska tråkigt. Man kanske väntar på att maten ska komma eller tittar på tv. Då kan vi komma och bryta av för en stund, säger Hagsätrabon Eva Riepe, som grundade organisationen 1998 tillsammans med  Anne-Marie Möller.

Eva bättrar på läppstiftet. I dag ska hon och Niklas Lindgren göra ett hembesök i södra Stockholm hos en familj där en förälder vårdas palliativt i hemmet. De flesta hembesök sker i söderort.

– Vi vill ge familjerna en chans att tänka på något annat än sjukdom och barnen en positiv upplevelse att minnas när föräldern dött. Alla skrattar inte rakt ut, men förhoppningsvis kan de känna lite vardagsglädje, säger Eva Riepe.

Eva Riepe, grundade av Clownmedicin tillsammans med  Anne-Marie Möller. De startade 1998 och hette då Glädjeverkstan.

Eva Riepe, grundade av Clownmedicin tillsammans med  Anne-Marie Möller. De startade 1998 och hette då Glädjeverkstan.

Mimmi Epstein

Clownerna har alltid med sig clownnäsor som de delar ut vid besöken.

– Vi träffar barn som vårdas i slutet av livet eller är multisjuka, men även dem som har brutit tummen. Varje besök individanpassas, det blir väldigt intimt, säger Eva Riepe.

Besöken bygger på improvisation och samspel – mellan clownerna och mellan dem och de som får besök.

– Ibland kan man försöka hitta någon typ av referens, om någon som exempel har en Hammarbytröja så kan man leda in på det. Om det är barn i "klurighetsåldern" så kan man försöka med en gåta, säger Niklas Lindgren.

Senare på dagen hjälpte vi ett syskon att sätta ihop en Spiderman-ballong.

Hur orkar ni med all sorg?

– Vi får se så mycket glädje och får så mycket tillbaka. Men självklart blir vi berörda, säger Eva Riepe.

Niklas Lindgren lyfter att man ibland får ta en paus.

– Jag minns ett tillfälle på BIVA när ett barn just hade dödförklarats och familjen skulle ta farväl. Det gick rakt in i mitt hjärta. Då får man gå och ta ett glas vatten och prata lite med personalen och kollegan, säger han och fortsätter:

– Senare på dagen hjälpte vi ett syskon att sätta ihop en Spiderman-ballong. Det var fint.

Gratis hembesök

Nu vill de sprida budskapet om att de finns och att de gör gratis hembesök hos familjer där en förälder vårdas palliativt. 

– Kuratorer kan boka via vår hemsida och finns det inga lediga tider så kan man ringa oss. Vi förstår att det ibland inte går att vänta i flera veckor, säger Eva Riepe.

Clownmedicin ordnar även efterlevandeträffar, dit man kan komma upp till tre år efter att en nära anhörig har dött.

– Ibland tar det tid innan man orkar prata med andra om vad man har varit med om. Många får ut mycket av att träffa andra i samma situation, säger Eva Riepe.