Att ta cykeln till skola, arbete eller till affären ska vara smidigt och tryggt. Det är några av Sigtuna kommuns mål som står med i den cykelplan som finns.

– Jag upplever att det fungerar hur bra som helst. Framförallt här nere när man innan skulle samsas med gångtrafikanter med en linje mellan sig. Det blev trångt och sura miner. Men det här har blivit strålande och att de gjorde vägen ända till Sjudargården är jättetrevligt, säger Susanne Eckerbom som bor i Brännbo och cyklar oftast via strandpromenaden.

Enligt kommunens statistik är det många fler som använder cykel till vardags idag. Cykling har fått ett uppsving. Det har naturligtvis att göra med bättre och prioriterade cykelvägar, inte bara i kommunen utan även i regionen, samt elcyklarna som slog sig in på marknaden.

Susanne Eckerbom tycker att cykelvägarna i kommunen är toppen.

Susanne Eckerbom tycker att cykelvägarna i kommunen är toppen.

Jens Kassnert

Behövs ny cykelplan

Sigtunas cykelplan togs fram för tio år sedan och de nämnda målen ska vara uppnådda år 2020 står det. Det är fyra år sedan men någon ny cykelplan eller en uppdatering av den gamla har inte gjorts.

– Det jobbades med en ny cykelplan för en tid sedan men den medarbetaren har slutat och jag törs inte uttala mig om hur långt han kom. Men det arbetet ska fortsätta, vi ska ha en aktuell cykelplan, säger Åke Fröderberg, projektledare på teknik och gatudriftsenheten i Sigtuna kommun.

Ett av de uppnådda målen i den gamla cykelplanen är cykelvägen längs med strandpromenaden som ska förbättra för både cyklister och gående.

På den susar Johan och Nina Bivstedt fram – de är ute på en tiomilarunda.

– Det är en fantastiskt fin miljö och det är toppen här. Vi ville gärna komma tillbaka hit, säger Johan Bivstedt som bor i Spånga.

Johan och Nina är som längst hemifrån när de kommit i Sigtuna och här blev det matstopp.

– Det är bara andra gången jag är här med det är superfint här så jag ville gärna komma tillbaka. Det är perfekt att stanna här och äta lite lunch eller ta en glass, säger Nina Bivstedt.

De bägge håller med om att cykelvägarna är fina generellt, inte bara i Sigtuna kommun.

– Vi försöker hålla oss på grusvägar och cykelvägar och cyklar helst inte på landsvägen med bilar och annan trafik, säger Johan.

Johan och Nina Bivstedt bor i Spånga och har cyklat till Sigtuna för att äta lunch och glass.

Johan och Nina Bivstedt bor i Spånga och har cyklat till Sigtuna för att äta lunch och glass.

Jens Kassnert

Önskemål om nya stråk

En annan van cyklist är Inger Nettelvik. Hon har precis pumpat sin cykel vid den allmänna cykelpumpen som står där.

– Jag har jobbat i Valsta för många år sedan och då cyklade jag ofta. Jag hade som regel att det fick inte regna och det var tvunget att vara plusgrader. Cykelvägen härifrån till Märsta så man hamnar uppe i Valsta fungerar jättebra, säger hon.

Däremot är det många som önskar att få en bättre och säkrare cykelväg mot Uppsala längs med väg 263.

– Det skulle verkligen behövas. Det är inte kul att cykla ditåt nu efter det kom upp staket, det är väldigt trångt och mycket trafik som far förbi en.

Två större projekt

En liten bit på den leden är nyligen färdigställd, nu kan man cykla till Wenngarn från Sigtuna. Men någon cykelväg längre norrut, längs 263, kommer inte ske inom den närmaste tiden.

– Vi håller på med ett utredningsarbete men måste även komma överens med markägare längs vägen och Trafikverket som äger vägen. Det är inte helt lätt, vi har terrängen emot oss och andra topografiska hinder längs vägen. Från skiss till verklighet är det en ganska lång väg, säger Åke Fröderberg.

Det projekt som ligger närmast att bli verklighet är den sträckan som går från Märsta via Odensala och vidare till Knivsta. Ett projekt som legat på skissbordet i över 30 års tid enligt Åke Fröderberg.

– Där har vi nu ett förslag framme på sträckningar med lite olika tekniska lösningar på olika ställen. Men även här är det Trafikverket som äger vägen och det finns flera olika markägare att komma överens med först, säger han.

Inger Nettelvik cyklade ofta till jobbet mellan Brännbo och Märsta.

Inger Nettelvik cyklade ofta till jobbet mellan Brännbo och Märsta.

Jens Kassnert