– Det känns inte som att klockan är tio på förmid­dagen, säger Adam Risberg.

Han sitter vid stora scenen på Ö2, tidigare Boulevard­teatern, som sin dragpersona Admira Thunderpussy. Det är en roll han oftast brukar ikläda sig lite senare på kvällen. Den rosa boan draperar stolsraderna. Här ska han snart sätta upp showen Admiras Prajd-Späck, på samma scen där han som barn såg pjäser med sin mormor.

– Det är som att kliva ut ur en dröm.

Familjen är från Södermalm och Adam växte upp i kvarteret Linjalen. Först gick han på Eriksdalsskolan, sedan Södra latin – en skola där det gällde att vara svart och svår.

– Jag försökte mig på det i början, men tror jag genom­skådade rollspelet. Och började­ med drag.

Adam Risberg, känd från Drag Race Sverige som Admira Thunderpussy.

Adam Risberg, känd från Drag Race Sverige som Admira Thunderpussy.

Viktor Andersson

Dansare och kostymbyten

Han minns miljön som öppen­ och mogen, att det inte var några konstigheter med vara gay. Och att det var en frihet.

– Jag kom från en plats där jag kände mig missförstådd och utanför. Genom att uttrycka mig kreativt på scen fann jag utlopp för de känslorna.

Projektarbetet i trean blev att sätta upp en dragshow.

– Jag gick all in, med dansare­ och kostymbyten. Den var jätteutlämnande och jag var så nervös.

Att sätta upp en soloföreställning var länge en dröm för Adam Risberg.

Att sätta upp en soloföreställning var länge en dröm för Adam Risberg.

Pekka Pääkkö

Fick en puss

När den väl skulle hållas hade drag-legendarer som Christer Lindarw och andra medlemmar från After Dark letat sig dit. Det blev stående ovationer och under applåderna sprang någon upp till Adam på scen och gav honom­ en puss.

– Jag trodde det var mormor, för de hade liknande frisyr. Men det var Christer Lindarw. Det var en chock, att efter utanförskapet som gay och lite fjollig, få en stämpel på att jag hade gjort något bra. Det betydde jättemycket.

Efter skolan följde upp­trädanden på fester, festivaler och föreställningar. Men det blev så mycket att han knappt gladdes när QX utsåg honom till Årets dragartist 2018.

– Jag hade blivit lite av en dragmaskin. Jag jobbade nästan­ ihjäl mig och passionen hade vissnat lite.

Visuellt hämtar Adam mycket inspiration från amerikansk dragkultur. "När jag började stack den mer överdrivna looken ut lite från vad som tidigare hade funnits."

Visuellt hämtar Adam mycket inspiration från amerikansk dragkultur. "När jag började stack den mer överdrivna looken ut lite från vad som tidigare hade funnits."

Pekka Pääkkö

Allt hårdare klimat

Det som fick Adam att hitta glädjen igen var att vara­ med i Drag Race på SVT – som han också vann.

– Pressen att ständigt leverera­ var det jobbigaste jag någonsin varit med om, men det är också absolut det roligaste jag gjort.

Som Admira Thunder­pussy blir han allt mer accepterad­. Men som Adam Risberg upplever han att klimatet­ blivit hårdare.

– Högerextrema ideologier­ tar allt större plats i olika länder­. I det finns en aggression mot minoriteter jag inte sett tidigare.

Vad har drag för roll att spela i det?

– Folk kan komma till mina­ shower och tänka på något annat en liten stund. Jag tycker också det är fint när föräldrar tar med barn på sagostunder med dragqueens, lite som ett statement. Drag är ju en slags symbol för frihet att få uttrycka sig och göra vad man vill.

Tillbaka som drottning

För några år sedan bjöds Adam tillbaka till Södra latin­ och Eriksdalsskolan för en show. På grundskolan var det barnen som sett honom på Drag Race och ville se honom­ uppträda.

– Tänk om lilla Adam hade vetat det, när han gick i korridorerna och blev mobbad­. Att han en dag kommer att stå här och vara en drottning.