Dammarna i Blå parken har länge varit ett sorgebarn för Upplands Väsby kommun.

Konstanta läckage, som trots olika åtgärder inte avhjälpts, ledde till att dammarna slutligen slopades, som Mitt i rapporterade om tidigare i våras.

Beräknad kostnad för dammarna fram till dess: 15 miljoner kronor.

I stället togs tre förslag fram på alternativ utformning: Klassisk parkmiljö, utbredd torgyta eller att naturen tar över.

De tre förslagen som tidigare presenterades – nu är det inte klart om något av dem kommer att förverkligas.

De tre förslagen som tidigare presenterades – nu är det inte klart om något av dem kommer att förverkligas.

Upplands Väsby kommun

Väsbyborna skulle få rösta på utformningen och kommunen lovade att lyssna.

Men nu är det nya bud. På teknik- och fastighetsutskottets senaste möte togs beslutet om förenklad medborgardialog tillbaka på initiativ av teknik- och fastighetsutskottets ordförande Roland Storm (VB).

Han förklarar vändningen så här:

– Orsaken är att det är mycket önskvärt att färdigställa dammen tidigare, redan till försommaren 2025. Vi behöver även redan nu kunna förutse såväl investerings- som driftkostnader för att kunna göra en extern upphandling, säger han.

Enligt Roland Storm handlar det om att hinna få med den framtida gestaltningen i upphandlingen.

– Då är inte längre en förenklad medborgardialog i form av omröstning möjlig att genomföra eftersom det kommer ta extra tid och försena projektet. Beslutet behöver därför återtas.

Tre varianter

Han pekar på att när de ursprungliga dammarna projekterades föregicks de inte av någon medborgardialog.

– Möjligheten till att involvera medborgarna denna gång till att delta i en omröstning möjliggjordes genom att vi av tjänstemännen fick möjlighet att välja mellan tre varianter på en föreslagen lösning. Nu visar det sig att den drog ut på tiden och att kostnaderna inte heller är tillräckligt utredda och motiverade, säger Roland Storm.

Oppositionen är inte nöjd. Moderaterna deltog inte i beslutet om att ställa in omröstningen, delvis för att man ansåg att ärendet meddelades utskottet mycket kort tid före mötet.

– Det känns aldrig bra när man inte ges tid att sätta sig in i ärendet och det finns en förväntan om att det bara ska klubbas igenom, säger Christine Hanefalk (M), andre vice ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.

Men den främsta kritiken gäller att omröstningen ställs in.

– Det är tråkigt när ett ärende som rör en fråga som medborgarna bjudits in att tycka till om ändras så att den komponenten tas bort. Det gäller ju gestaltningen av en central plats i Väsby som en bred allmänhet har tillgång till, där medborgardialog hade varit en alldeles utmärkt beslutsform, säger Hahnefalk.