Värmdö kommuns fältverksamhet Polarna, som rör sig ute bland ungdomarna på kvällar och helger, kommer att få en helt ny arbetsledning.
Nyligen sade samtliga tre fältassistenter, som jobbar som arbetsledare i Polarna sedan lång tid tillbaka, upp sig, som Mitt i Värmdö berättat.
Enligt uppgifter till tidningen hänger det ihop med att Värmdöstyret har infört nya arbetsvillkor för Polarna som gör det svårare för dem att jobba efter sin inarbetade modell.
Johan Arnold, enhetschef för individ- och familjeomsorgskontoret i Värmdö, och Sam Assadi (S), ordförande i socialnämnden.
Eva Tonström
Dagens Polare kan inte söka tjänsterna
Samtidigt inför styret nya krav på utbildning. Det krävs numera en socionomutbildning, eller annan beteendevetenskaplig utbildning på högskolenivå, för att få jobba som arbetsledare inom Polare. Innan har det räckt med en utbildning som social- eller fritidspedagog, fritidsledare eller liknande.
– Det behövs en person med socionomexamen för att snabbare skriva handräckningsbeslut och tillsammans med andra myndigheter verkställa omhändertagande. För att ta ett exempel, därför behöver vi den här kompetensen i gruppen, säger Sam Assadi (S), ordförande i Värmdös socialnämnd.
En annons där man söker tre nya så kallade fältsekreterare ligger redan ute – tjänster som de tre inte kan söka för att de saknar rätt utbildning.
Annonsen som ligger ute nu där Värmdö kommun söker nya fältassistenter som ska ersätta de tre som sade upp sig inom Polarna.
Skärmavbild
Värmdö kommun förtydligar att utbildningskraven tillkom efter att de tre arbetsledarna sade upp sig.
Två av de som nu sagt upp sig har varit med och byggt upp Värmdöpolarna sedan starten för 25 år sedan. Nu riskerar allt arbete och förtroende som de har skapat hos Värmdös unga, att raseras, menar personer som kontaktat Mitt i Värmdö, däribland Värmdös nattvandrare.
Kommer inte lägga ner Polarna
En utredning pågår just nu där man ser över hela organisationen som rör förebyggande arbete med barn och unga i Värmdö, enligt Sam Assadi. Där ingår Polarna, även SIG (social insatsgrupp) och SSPF (samarbete skola-soc-polis-fritid).
– Det finns inga politiska beslut att lägga ned Polarna, snarare är det här en förstärkning av vårt uppsökande arbete med barn och unga. Vi utvecklar organisationen för att alla delar ska samverka ännu bättre, säger Sam Assadi.
Ingen av de tre arbetsledarna vill uttala sig i en artikel. Det som nu sker påverkar inte Polarnas arbete, de kommer att synas ute som vanligt, enligt ansvariga på Värmdö kommun.
"Drogandet har blivit coolt"
Drogerna är lätta att få tag i, billiga och används av många unga. "Det är nästan så att de skryter med det", säger Ida Szekely Björndal från Värmdös fältare, Polarna.
Tidningen berättade för ett par veckor sedan att minst ett 70-tal unga i åldern 15–20 år i Värmdö köper och/eller säljer knark, och att mörkertalet är stort.
Ett gäng som träffar de unga flera gånger i veckan är Värmdö kommuns fältverksamhet Polarna. Många har säkert sett deras röda jackor och färgglada buss rulla i kommunen på kvällarna. Tidningen fick en pratstund med några av dem.
– En del av dem vi möter ute på kvällarna säger att de saknar nåt i livet. Att vara en del av något, där de fyller en funktion. De saknar tillhörighet, säger Ida Szekely Björndal.
– Jag frågade en tjej en kväll när vi var ute: Vill du verkligen sitta här, på en tom skolgård klockan tolv på natten? Finns det inget du hellre skulle vilja göra?
Knark för matpengarna
Polarnas roll är att skapa goda långsiktiga relationer med de unga och försöka få de som behöver extra stöd att ändra beteende.
– Helst vill man vara med precis i början, innan det har blivit ett problem, förklarar Goran Saabo.
Ibland kan det bli långa, ganska djupa, diskussioner.
– Jag brukar säga: Du är inte en dålig människa bara för att du har testat droger, men beteendet är dåligt och det går att ändra, säger Ida, och tillägger att hon ibland får höra ”tack för att ni finns”.
– Det är värt allt. Då blir jag nästan gråtfärdig.
Det vanligaste knarket bland unga är cannabis och det är enkelt att få tag i via sociala medier, och relativt billigt, enligt polarna.
– Det är inte ovanligt att de som brukar cannabis har bett en förälder swisha över matpengar och använder det till att köpa knark istället. Det räcker med några tior för att köpa lite grann, säger Robin Törnkvist.
Föräldrarna viktiga
Första kontakten med knark kan vara på en fest, eller bara en kompis till en kompis som frågar om man vill testa.
– Det är inte de sunkiga personerna i centrum som man tror knarkar, det är vem som helst, överallt, och det har blivit coolt. Ungdomarna är ganska öppna med det och nästan skryter om det. Det har blivit normaliserat eftersom så många gör det, säger Ida.
Det de inte förstår är att det kan vara en inkörsport till tyngre droger och annan brottslig verksamhet, enligt Johan Berglind, en av arbetsledarna inom Polarna.
– De som brukar droger stöder de yrkeskriminella, utan att de tänker på det, säger han.
Föräldrarna är jätteviktiga i arbetet med att få en ungdom att inte börja med droger och alkohol, menar de.
– En förälder ska inte klandra sig själv och tänka att det är kört, det går att fixa! Men det krävs ett engagemang. Var nyfiken på din tonårings vardag, kolla när de kommer hem på kvällen, lukta på kläderna, våga fråga, säger Ida.
Köar för att bli polare
Det har alltid funnits droger bland unga på Värmdö, nytt är fulspriten i bland annat Smirnoff-flaskor som ökat galet, berättar Johan, och att fler unga har möjlighet att testa knark för första gången. Det har blivit mer lättillgängligt.
– Majoriteten av dem vi möter är drogfria och bara ute för att träffa kompisar. Samtidigt kan vårt jobb innebära skillnaden mellan liv och död. Ibland får vi ta hand personer som inte är kontaktbara, säger han.
Det är kö till att få bli polare och varje år byts några av dem ut, oftast för att de har blivit för gamla. Allihop får gå en rad kurser innan för att bli en bra ledare och kunna hjälpa till att skapa lugn.
– Jag vet själv att jag såg upp till Polarna, man sträckte lite extra på sig när de kom. Jag tror att det syns utåt att vi funkar och har kul ihop, vi är som en familj, säger Hedda Källman, som är Minipolare.
– Man får vara med där det händer, där folk samlas, och samtidigt göra något bra. Det är det som lockar, tillägger hon.
Minipolarna viktiga för yngre
Det är lättare för polarna att få kontakt med tonåringarna eftersom de är närmare i ålder, och har mer gemensamt att prata om, förklarar Elin Pettersson, som också är med i Minipolarna.
– Vi kanske känner igen varandra sedan tidigare, via skolan eller där man bor, eller det kan vara ett syskon till nån av ens kompisar, säger hon och tillägger:
– Vi kan fungera som förebilder och inspiration på ett sätt som kanske inte vuxna kan.
Konceptet Polarna har spridits till Nacka, Linköping, Håbo/Bålsta och Vänersborg, efter Värmdös modell, och fler kommuner hör av sig hela tiden.
https://www.mitti.se/nyheter/malet-minska-drogandet-bland-unga-i-varmdo/repuav!CNaCRnvD3ZYZENDXFyrMQ/
Polarna Värmdö
Startade 1999 och består av tre ungdomskonsulenter (arbetsledare) och 27 polare i åldern 13–20. De äldre polarna får ett arvode från kommunen medan minipolarna får kunskap och erfarenhet av att delta. Minipolarna är 13–17 år och jobbar bara ute på fritidsgårdarna.
Alla polare går en årlig utbildning i bland annat ledarskap, första hjälpen, lag och rätt och konflikthantering. De jobbar alkohol-, drog- och brottsförebyggande bland tonåringar och är ute varje fredag- och lördagskväll, även lov och storhelger. Varje gång jobbar minst en arbetsledare med fyra polare och de kör runt i en minibuss. Utöver det är arbetsledarna ute själva en till två vardagar i veckan. Målgruppen är ungdomar i åldern 13–16 år.
Förra året fick Polarna mer resurser vilket har lett till fler pass ute, med mer personal.
Arbetsledarna meddelar föräldrar när deras ungdom är på olämpliga platser, i oroande sällskap och när det behövs upprättas orosanmälningar.
Kontakt: Stefan Wagenius 070-209 90 06, Johan Berglind 073-988 40 93, Måns Lindgren 070-184 74 14.
Det här görs också
”Vi är medvetna om att det förekommer droger bland unga och ambitionen är att jobba drogförebyggande så mycket vi kan” säger Marie Bladholm, (M), ordförande i Värmdös socialnämnd.
En åtgärd är att man nu kan göra en orosanmälan anonymt på kommunens hemsida, det jobbas även med en ny arbetsmodell för soc-fritid-polis kring unga från 13 år, enligt Marie Bladholm.
En viktig aktör är Mini Maria i Gustavsbergs hamn. De hjälper unga upp till 25 år som har ett riskbruk eller beroende av alkohol, tabletter eller droger. Gå in på varmdo.se och sök på Mini Maria.
Oro efter uppsägningar bland ”Polarna”
Polarna Värmdö har drabbats av uppsägningar, och nu riktar nattvandrare kritik mot socialkontoret.
– Varför vill man inte satsa på det som gör Värmdö tryggt? Säger Åsa Björndal, ordförande i Värmdös nattvandrare
Polarna på Värmdö är ungdomarnas högra hand. En uppsökande verksamhet som ska förebygga kriminalitet och skapa trygghet genom att röra sig ute bland unga i natten. Modellen har varit en förebild och plockats upp av bland annat Nacka kommun. Men i början av sommaren togs en tjänst bort efter att en arbetsledare sagt upp sig, och kort därefter sa även två andra arbetsledare upp sig.
– Man undrar vad det är som händer när två arbetsledare som arbetat inom polarna i en herrans massa år säger upp sig, det tycker vi är anmärkningsvärt, säger Åsa Björndal, ordförande i Värmdös nattvandrare.
”Hamnar lätt i fel sällskap”
Tillsammans med kollegan Björn Johansson har hon och övriga nattvandrare haft ett nära samarbete med Polarna de närmaste åren, där de byggt upp nära relationer till Värmdös unga. Att förlora den extrahand som Polarna innebär kan innebära förödande konsekvenser, menar Åsa och Björn.
Nattvandrarna och Polarna hjälps åt på kvällarna. Nu är Nattvandrare oroliga över Polarnas framtid.
Privat
– De ungdomar som är ute på kvällarna kan lätt hamna i fel sällskap, och då är det faktiskt så att en sådan här verksamhet kan vara helt livsnödvändig för dem, säger Åsa Björndal.
Nattvandrarna riktar nu kritik mot kommunens socialförvaltning och menar att när tre har sagt upp sig på kort tid så borde det ses som en dålig signal.
– Jag funderar på hur socialkontoret har resonerat och vilka avväganden man gjort. Varför vill man inte satsa på det som gör Värmdö tryggt, säger Åsa Björndal.
Komplicerad överlämning
Från socialkontorets sida vill man inte kommentera de specifika uppsägningarna. Men man försäkrar att Polarna som verksamhet inte kommer att påverkas.
– Jag kan inte svara för varför personal har valt att säga upp sig i det här läget. Inget har förändrats gällande våra satsningar på Polarna, utan vi behöver snarare satsa på den uppsökande verksamheten ytterligare. Sedan hur det kommer att se ut exakt kan jag inte svara på i dagsläget, säger Annika Midén Wohlgethan, tf. kontorschef på individ- och familjeomsorgskontoret.
Hon menar att uppsägningar är en del av arbetslivet.
– I det här fallet blir överlämningen mer komplicerad då ersättare kanske inte hinner påbörja sin anställning innan nuvarande ungdomskonsulenter slutar. Vi ska försöka tanka ut den kunskap som ungdomskonsulenterna har och bibehålla det som fungerar bra.
En sådan här verksamhet kan vara helt livsnödvändig
Polarna Värmdö
Polarna Värmdö är till stor del unga vuxna, mellan 16 och 20 år som arbetar tillsammans med arbetsledare i de miljöer där ungdomar rör sig på helgerna.
Polarna Värmdö är anställda av Värmdö kommun och är en del av socialkontoret.
Genom fältarbetet kan de avstyra brott och eventuella bråk och skapa lugn bland ungdomar runtom i kommunen.
Polarna Värmdö genomgår en grundutbildning som bland annat består av personligt ledarskap, första hjälpen, hjärt-lungräddning, grundläggande brandkunskap, lag och rätt, konflikthantering, socialt arbete (bemötande och förhållningssätt) och en orientering i hur socialkontoret arbetar.
Polarna är anställda av Värmdö kommun medan Värmdö Nattvandrare arbetar ideellt.
Källa: Värmdö kommun
Polarna är en del av Värmdös uppsökande arbete. Nu har de drabbats av uppsägningar.
Jesper Kjellsson