Bekämpar. Dan Lundberg gräver upp nya skott parkslide var tredje dag för att begränsa spridningen runt Sjöbergens koloniområde.
Foto: Lina Isaksson
– Det är inte sant! Jag har hittat så många i dag.
När Dan Lundberg möter upp Eva-Maria på Sjöbergens odlingsområde, en tisdag förmiddag, har hon redan dragit upp ett sjuttiotal små gröna skott.
Det är den förrädiska invasiva växten parkslide, de två odlarna är ute efter.
– Vi började i april och bekämpar nu var tredje dag enligt hypotesen att köra slut på parkslidens sparade energi i roten genom att tvinga den att starta om gång på gång, säger Dan Lundberg.
Han har haft sin odlingslott på området sedan slutet av 1980-talet och har både listat och bekämpar ovälkomna plantor i flera år.
Bekämpa tidigt
Nu navigerar han vant bland kirskål och löktrav i utkanten av odlingarna. Där är två kontrollområden markerade för att hålla koll på spridningen.
Med tränade fågelskådar-ögon hittar Dan Lundberg lätt skotten, som än så länge inte ser särskilt hotfulla ut.
– Det är viktigt att ta dem innan de växer till sig och får i gång fotosyntesen. Då börjar de lagrar energi i roten och får kraft att starta om och föröka sig.
Naturvårdsverket beskriver invasiva främmande växter som ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige.
– Faran är att de är monokulturer och tar över all växtlighet. Man pratar om biologisk mångfald, monokulturer är biologisk enfald, säger Dan Lundberg.
Inte på svarta listan – än
Det finns just nu totalt 66 arter på EU-förteckningen över invasiva främmande arter – djur och växter – varav 23 finns i Sverige.
Trots stora problem med parkslide, har den ännu inte kvalat in på svarta listan.
Däremot är plantan, tillsammans med bland annat blomsterlupin, vresros och kanadensiskt gullris, listad som arter som är eller riskerar bli invasiva i Sverige.
Dan Lundberg kommer därför att fortsätta bekämpa parkslide så länge behovet finns. Mödan ger visst resultat. Det visar det sig när han drar upp ännu ett skott och inspekterar roten.
– Här ser jag på änden att det är slutet för den roten. Det här skottet kommer inte visas sig igen. En jävel mindre nästa gång!
Lina Isaksson
lina.isaksson@goteborgdirekt.se
073-708 53 84
Så bekämpar du parkslide
Parkslide, Reynoutria japonica, är en invasiv främmande art som kan sprida sig snabbt och orsaka stora skador. Dess rötter och underjordiska stammar växer snabbt och kan via sprickor tränga igenom asfalt, dränering, betong och avlopp.
Bekämpa parkslide:
Hugg ner växten några gånger per år så spridningen begränsas.
Avhuggna stjälkar hanteras som riskavfall och bör brännas på plats eller lämnas till förbränning på återvinningscentral.
För att helt bli av med parkslide krävs att plantorna grävs upp och tas bort manuellt med försiktighet.
Användning av kemiska bekämpningsmedel kan ske i nödfall men aldrig i närheten av vattendrag eller brunnar
Källa: Länsstyrelsen
För dig med tomt eller trädgård
De flesta invasiva främmande växtarter som finns i naturen går att härleda från våra trädgårdar.
Släng därför aldrig trädgårdsavfall i naturen. Det är förbjudet.
Lägg i stället växt- och trädgårdsavfall i plastpåsar eller -säckar och förslut noga. Om det är små mängder kan du kasta det i hushållsavfallet. Är det mycket avfall är det bra att kolla med din återvinningscentral hur och var du ska lämna det.
Gå samman med grannar och anordna en gemensam bekämpningsinsats.Om du har en invasiv art på din tomt så är det högst troligt att dina grannar också har det, så ditt arbete kan bli ogjort om det bara är du som gör en insats.
Källa: Naturvårdsverket
Invasiva växter i Sverige
Det finns just nu totalt 66 arter på EU-förteckningen över invasiva främmande arter, varav 23 finns i Sverig. Dessa får inte introduceras i landet, spridas i naturen eller gynnas att bli fler.
Exemel från EU-listade landarter som finns i Sverige:
Bisam, Ondatra zibethicus
Gudaträd, Ailanthus altissima
Gul skunkkalla, Lysichiton americanus
Gulbukig vattensköldpadda, Trachemys scripta
Jättebalsamin, Impatiens glandulifera
Jätteloka, Heracleum mantegazzianum
Sidenört, Asclepias syriaca
Tromsöloka, Heracleum persicum
Amerikansk kopparand, Oxyura jamaicensis
Brun majna, Acridotheres tristis
Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum
Japansk humle, Humulus japonicus
Nilgås, Alopochen aegyptiacus
Röd jättegunnera, Gunnera tinctoria
Här kan du rapportera
På hemsidan www.invasivaarter.nu kan du rapportera observationer av vissa invasiva främmande arter. Det vill säga arter som sprider sig snabbt och har en negativ inverkan på den biologiska mångfalden.
En del arter finns redan i Sverige, några riskerar att komma hit och en del kommer troligen aldrig att hittas i Sverige.
Allmänhetens rapporter är viktiga för att kunna följa arternas förekomst och utbredning, och för att kunna förebygga fortsatt spridning.
Källa: www.invasivaarter.nu
Bekämpar. Dan Lundberg gräver upp nya skott parkslide var tredje dag för att begränsa spridningen runt Sjöbergens koloniområde.
Foto: Lina Isaksson
Stor. Här har parksliden hunnit växa sig drygt en meter.
Foto: Lina Isaksson
Trädgårdsavfall. Här hittar odlarna
Foto: Lina Isaksson
Rutinerad. Dan Lundberg har haft odlingskoloni i Sjöbergen sedan
Foto: Lina Isaksson
Skott. Hinken fylls snabbt av parkslipde-skott under en bekämpningsrunda.
Foto: Lina Isaksson
Stor. Parkslide blir drygt två meter hög och tar lätt över växtligheten.
Foto: Mostphotos
Jättebalsamin. Kan bli upp till 2,5 meter, växter i stora bestånd på många håll i landet och kan sprida sig över långa avstånd.
Foto: naturvårdsverket
Björnloka. Blir omkring en meter hög. Hela växten är giftig och särskilt den klibbiga växtsaften. Frukterna och rötterna är fototoxiska, och även blad från vissa sorters björnloka.
Foto: LARS-OLOF ÅBERG/mostphotos