Det här paret kan verkligen dricka kaffe.
Pekka Pääkkö
Asfalten på Bergsgatan är het när Mauro Scocco går förbi på en morgonpromenad med tre små hundar mitt emot Wilmers kaffebar på Bergsgatan.
– Att ta en kopp kaffe, spana lite på folk och kanske träffa en granne är en jätteviktig del av kaféupplevelsen, säger Kajsa Bellander.
Delis i New York
Hon sitter tillsammans med sambon, och numera även författarkollegan, Ola Nilsson på kaffebarens uteservering.
Framför sig har de varsin kaffe och sin nya bok "Stockholms kaféer – Guide till de bästa fiken" som släpps 1 augusti.
Paret bodde tidigare i New York och var på väg att skriva en guidebok för delis på Manhattan och Brooklyn. Men när flyttlasset gick hem till Fridhemsplan blev det i stället en bok om kaféer i Stockholms innerstad.
– Vi reser mycket och har alltid varit inspirerade av reseguider, säger Kajsa.
– Och det finns nästan inga böcker om kaféer trots att intresset för bakverk och kaffe verkligen har ökat, säger Ola.
Ola Nilsson och Kajsa Bellander bjuder på en rejäl kaféguide.
Pekka Pääkkö
I boken är inga av de större kedjorna med och fiken är sådana som Ola och Kajsa tycker är värda ett besök. De uppskattar kanske främst lite mindre ställen.
– En viktig del har också varit att lyfta de som driver kaféerna och som kämpar hårt i det lokala.
Har ni alltid varit torskar på fika?
– Haha, ja det får man väl säga! Men inga nördar, även om vi nog har blivit lite nördigare under projektet.
Testat i två år
Vad är viktigast för ett kafé beror lite på vad man är ute efter, menar Ola. Atmosfären kan ibland vara lika viktig som kaffet och bakverket.
– Omgivningen är viktig, men också att man har bakat själv och har ett stort utbud, säger Kajsa.
Hon är statsvetare i grunden, Ola är grafisk formgivare. I två år har de testat fik i hela innerstan och hela 126 kaféer, brunch-hak och glasställen har kommit med i slutprodukten.
Mer klassiker på Söder
De har upptäckt att Vasastan och Kungsholmen har flest fik i innerstan. Söder har nog fler klassiska konditorier som funnits med länge och även en lite mer bohemisk stämning på sina kaféer.
– På Östermalm och inne i city finns det färre fik och på Kungsholmen och i Vasastan är det lite mer nyttiga fik med veganinriktning, säger Ola.
Vilka är då favoriterna på Kungsholmen? Wilmer är ett såklart, Café Paloma i Fredhäll och genuina italienaren Caffe Poli på Sankt Göransgatan två andra.
Wilmer kaffebar på Bergsgatan är en favorit för Kajsa och Ola. "Hemtrevligt, avslappnat fik med originell inredning, trevlig personal och utsökta bakverk".
Pekka Pääkkö
Trender i innerstan är lite svårare att peka ut. Ett tag skulle alla ha Matcha-te, det har även dykt upp många brunchställen senaste åren liksom hundkaféer.
– Och så är det mycket fokus på bra råvaror.
När de bodde i New York märkte de att svensk fika hade blivit en grej även där.
– Sverige är lite speciellt för vi har så många olika fika att välja på. Och att vi tar fika på så stort allvar inspirerade oss väldigt mycket, säger Kajsa.
Favoriter på Kungsholmen
Petite France, John Ericssonsgatan. "Goda franska bakverk, trevlig atmosfär och en populär uteservering".
Caffe Poli, S:t Göransgatan. "Hål i väggen med Stockholms bästa espresso. Genuin italiensk miljö, panini och utsökta italienska bakverk. Perfekt hak för en färsk croissant och kaffe i farten."
Wilmer kaffebar, Bergsgatan. "Hemtrevligt, avslappnat, originell inredning, trevlig personal och utsökta bakverk".
Paloma Café, Rålambsvägen. "Ambitiöst nytt kafé och restaurang som bidrar till kvarterskänslan i Fredhäll. Utbudet håller hög klass och uteserveringen har nästan alltid sol".
Pessos Bageri, Drottningholmsvägen. "Proffsigt, varierat och hembakat mitt på Fridhemsplan. Pessos rykte är omtalat. Begränsat med sittplatser men kanelbullarna är prima och det är knepigt att hitta godare semlor på Kungsholmen."
Källa: Ola Nilsson och Kajsa Bellander
Favoriter i Vasastan
Ritorno, Odengatan. "En riktig klassiker som lyckats kvala in på den brittiska tidningen Telegraphs lista över världens bästa kaféer".
Bergstrands bageri, Frejgatan. "Allt från bröd till bakelser är hantverksmässigt bakat på plats och en fröjd för både öga och smaksinne. Mandelcroissanten rekommenderas".
Systrarna Andersson, Karlbergsvägen. "Charmigt och opretentiöst med fransk prägel och livlig atmosfär".
Lillebrors Bageri, Rörstrandsgatan. "Kanske mest känt för sina semlor, men har även fantastiska bullar".
Källa: Ola Nilsson och Kajsa Bellander
Favoriter på Östermalm
Bullar och bröd, Valhallavägen. "Allt från fikabröd till kondisbitar imponerar stort och utifrån vad man får är priserna rimliga".
Karla Café, Karlavägen. "Stora fönster, lyxig känsla och ett intressant klientel med många Östermalmskaraktärer."
Valhallabageriet, Valhallavägen. "En institution för alla som gillar bröd och fikabröd".
Mr Cake, Rådmansgatan. "Intressant koncept där amerikansk kafékultur möter den svenska. Här räds man inte för att experimentera och ta fram nyskapande varianter av semlor eller croissanter".
Källa: Ola Nilsson och Kajsa Bellander
Favoriter på Södermalm
Lilla Caféet på Söder, Ringvägen. "Ombonat familjeägt kafé med trevlig personal och varierat hembakat sortiment".
Kaffebar Bysistorget. "Kaffebar i rustik lokal. Bryggkaffet är utsökt och bakverken från Valhallabageriet likaså. Särskilt mysig är uteserveringen, mycket tack vare läget mitt bland körsbärsträden på Bysistorget."
Åsö Konditori & Bageri, Åsögatan. "Klassiskt konditori på en anonym sidogata till Götgatan.. Förutom trevliga tårtor och semlor i många storlekar finns gott om sittplatser på två våningar".
Vurma, Bergsunds strand. "Bohemiskt fik med 90-talskänsla och en uteservering som är omåttligt populär på sommaren."
...och så några bra glasställen i stan:
Fryst, Kungsholms strand
Snö, Odengatan
Aryam, St Paulsgatan
Källa: Ola Nilsson och Kajsa Bellander
Bor vid Fridhemsplan
Namn: Ola Nilsson, 39 och Kajsa Bellander 38
Yrken: Grafisk formgivare och statsvetare
Bor: Vid Fridhemsplan
Aktuella med: Nya guideboken Stockholms kaféer – Guide till de bästa fiken som släpps nu i sommar.
Bästa bakverket: "Jag håller mig till kanelbullarna", säger Kajsa. "Jag väljer sockerkringla", säger Ola.
Så ska en kaffe drickas: "Kolsvart. Även om det kan vara gott med en Americano", säger Ola. "Jag tar gärna en cappuccino", säger Kajsa.
Stockholms kaféer – Guide till de bästa fiken ges ut av Balkong Förlag, trycks i tusen ex och kommer ut i sommar.
Balkong Förlag
Källa: Ola Nilsson och Kajsa Bellander