Jalusierna är neddragna. Innanför fönstren till Ateljéns pizza är renoveringen i full gång.
Pizzerian öppnar på riktigt under våren, men innan dess har ägarna smygstartat med att sälja pizza genom fönstret flera kvällar i veckan, och på helgerna.
Hittills har efterfrågan varit stor.
– Vi har spanat på den här lokalen ett tag och kunde inte säga nej när den var till salu. Det är inte jättebra tajming, men det har gått jättebra. Vi har sålt allt vi kan sälja. Det går åt ungefär 220 degar på en helgdag när vi har öppet heldagar, säger Anna Klyvare.
Osäker framtid
Hon äger Ateljéns pizza och Matateljén, i samma byggnad, ihop med Henrik Sauer.
Coronakrisen har gjort att Matateljén har färre kunder än tidigare, då restauranger till exempel inte får servera alkohol efter klockan 20 längre, och max fyra personer får komma i ett sällskap.– Det går sämre nu än innan. Det är lite stressigt att inte veta vad som händer eller hur restriktionerna blir framöver. Men vi är tvungna att satsa för att inte stå stilla. Vi investerar för lång tid framåt, säger Anna Klyvare.
För att klara sig under pandemin har Matateljén satsat mer på till exempel take away och delikatesslådor än tidigare.
– Vi har kunnat ställa om och vara kreativa. Vi har hela tiden haft inställningen att det är bra om vi håller oss ovanför vattenytan, säger Anna Klyvare.
Hon tycker sig märka av att pandemin har pågått ett år. I början stöttade många invånare lokala företag och restauranger, till exempel genom kampanjen "Support your locals".
– Nu har det gått så lång tid att det inte är samma brinnande engagemang längre, säger Anna Klyvare.
Sagt upp anställda
Att restaurangbranschen gått igenom en prövning det senaste året märks på flera håll.
Till exempel hos Jett'z burger, som finns i bland annat Enskede och sedan i oktober även i Årsta.
Delägaren Omar Ramadan berättar att hans fem restauranger tappat 53 procent av omsättningen.
– I början av pandemin gick det bra. Men sedan i somras har det gått riktigt dåligt. Nu är det bara en tidsfråga hur länge vi kan skjuta in pengar. Vi är nere på säg 70-80 hamburgare per dag, per ställe. Förut var vi uppe på 150 hamburgare per dag, säger han.
Som en konsekvens av detta har flera timanställda fått sluta.
– Staten har inte fokuserat på att hjälpa oss småföretagare. Jag har 45 anställda. Jag kan hitta något nytt själv, men det är statens problem om mina 45 anställda inte har ett jobb längre. Det är många i förorterna som blivit arbetslösa, säger Omar Ramadan.
Kräver nytt stöd
Stefan Westerberg är chefsekonom på Stockholms handelskammare. Han säger att hotell och restauranger i snitt tappat 70 procent av omsättningen det senaste året.
– Det går fortfarande dåligt för branschen, säger han.
Han är kritisk till att regeringen inte förlängt det så kallade omsättningsstödet till enskilda näringsidkare än, som utlovades i somras.
– Det är ett jättestort problem. Nu räknar vi med att det kommer snart, men det här är en bransch med små marginaler, säger han.