Det är nog få som har missat att priserna på mat har ökat kraftigt de senaste månaderna. I februari hade priserna på livsmedel i Sverige ökat med i snitt 3,9 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Statistiska cenrralbyrån.
Till exempel kostade ett paket mellanmjölk från Arla 21 kronor i slutet av februari, att jämföra med 18 kronor samma tid förra året och ett paket kaffe från Arvid Nordquist 77 kronor, 19 kronor mer än samma tid förra året, enligt Matpriskollen.
Veronica har precis handlat på Ica i Tyresö centrum. Hon berättar att hennes köpmönster har ändrats.
– Jag är pensionär så det här påverkar min ekonomi jättemycket. Jag måste planera mina matinköp mycket mer och köpa mindre mängder när jag handlar. Jag har börjat byta ut kött mot kyckling för det är något billigare, säger hon.
"Jag är pensionär så det här påverkar min ekonomi jättemycket. Jag måste planera mina matinköp mycket mer och köpa mindre mängder när jag handlar. Jag har börjat byta ut kött mot kyckling för det är något billigare." säger Veronica, som handlat på Ica Kvantum i Tyresö centrum.
Eva Tonström
Ica i Tyresö under genomsnittet
Tina Segerberg har precis handlar på Lidl.
– Jag är jättearg på det här ökade priserna. Det är orimligt dyrt! Priserna höjs men de kommer inte att sänkas. Det här har gjort att jag gått tillbaka till lågpriskedjorna. Där är också dyrt men något billigare än Coop och Ica. Så det är ett sätt att bojkotta dem. Jag deltog också i matbojkotten förra veckan. Till exempel ägg, kött, kaffe och ost har blivit jättedyrt, säger hon.
Bojkotten av stora matkedjor som hon syftar spreds sig över hela landet efter ett initiativ på social medier. Det ledde till att finansminister Elisabeth Svantesson (M) träffare matjättarna för att prata om prisökningarna, vilka föreslog lägre matmoms och sänkt arbetsgivaravgift för att kunna sänka priserna, men inte att minska vinsterna.
Nyhetsbyrån Newsworthy har låtit jämföra priserna på 17 vanliga matvaror i Icabutiker i Stockholms län. Det visar sig att Ica Kvantum i Tyresö centrum ligger i snitt en procent lägre i pris. Den jämförelsen gjordes 2024.
Fredrik Gull driver Ica Kvantum Tyresö ihop med Malin Andersson.
Ica Kvantum Tyresö
Hur kommer det här sig?
– Det är svårt att veta varför det är så, eftersom alla handlare har olika lokala förutsättningar. Vi jobbar ständigt med att hålla nere våra priser trots att yttre faktorer som krig i vårt närområde, störningar i globala varuflöden, en svag svensk valuta, högre räntor och väder som påverkar skördarna, fått allt större inverkan och gör det svårt, säger Fredrik Gull, som driver butiken ihop med Malin Andersson.
Dyrare hos leverantörerna
Hur bojkotta har påverkat butikerna i stort är oklart.
– Det är svårt att veta vad som påverkat försäljningen vecka för vecka då till exempel förra veckan inte var jämförbar mot förgående år. Dels då det var veckan innan påsk 2024 och helt annat kampanjtryck föregående år mot i år samma vecka, säger Fredrik Gull.
Kim Engblom, pressansvarig för ICA Gruppen AB, säger till Mitt i att företaget förstår kundernas frustration men påpekar att det har blivit dyrare att odla, producera, förpacka och transportera mat, och att driva butik.
Ica Kvantum Tyresö. Priset på frukt har minskat med i snitt fem procent på ett år i Sverige, enligt SCB.
Eva Tonström
"Jag är jättearg på det här. Det är orimligt dyrt! Priserna höjs men de kommer inte att sänkas. Det här har gjort att jag gått tillbaka till lågpriskedjorna. Där är också dyrt men något billigare än Coop och Ica. Så det är ett sätt att bojkotta dem. Jag deltog också i matbojkotten förra veckan. Till exempel ägg, kött, kaffe och ost har blivit jättedyrt", säger Tina Segerberg.
Eva Tonström
"Jag märker stor skillnad. Till exempel ost har blivit mycket dyrare, och tomatpuré. Jag tittar mer efter kampanjer nu men jag köper i stort sett det jag brukar ändå. Det blir att man lägger mer pengar på mat. Jag deltog i bojkotten förra veckan", säger Markku Koskinen.
Eva Tonström