För det otränade ögat ser det ut som slumpmässiga bokstäver, siffror och streck på vita tavlan i Sarah Gillets arbetsrum. Men det finns inget slumpmässigt i uträkningarna här på avdelningen för robotik, perception och lärande på Kungliga Tekniska högskolan, KTH.

Sarah Gillet är utbildad i datavetenskap och forskar nu i interaktion mellan robotar och människor. Främst är hon intresserad av hur robotar kan användas som ett verktyg för kommunikation mellan människor.

– Jag gillar verkligen att man försöker förbättra interaktionen mellan människor och jag tror att det kan förändra hur vi umgås med teknik i framtiden. Det är också roligt att utveckla sådana robotar, de kan titta och prata, säger Sarah Gillet.

Ett exempel är hennes arbete med nyanlända barn. Med hjälp av en robot fick de spela ett spel tillsammans med äldre barn för att lättare inkluderas i skolan.

Ett annat exempel är robotar som ska hjälpa alla att komma till tals i mötessammanhang och grupparbeten.

Inte bara ingenjörer

För att utveckla de sociala robotarna jobbar hon inte bara med datavetare och ingenjörer. Även psykologer, statsvetare, kommunikationsvetare och lingvister är inblandade.

– Är man intresserad av att förstå hur AI kan förändra oss och samhället finns det massor av ingångar att jobba med det. Men vill man utveckla och främja tekniken är det bra att ha pluggat något tekniskt.

Det behövs även kreativitet och nyfikenhet för att lyckas med ett jobb inom AI, menar Sarah Gillet.

Flera av robotarna bor i ett rum, klätt med svarta gardiner. Vid taket sitter rörelsefångstkameror, som används bland annat för att läsa av människors rörelser i utvecklandet av robotar.

Flera av robotarna bor i ett rum, klätt med svarta gardiner. Vid taket sitter rörelsefångstkameror, som används bland annat för att läsa av människors rörelser i utvecklandet av robotar.

Malin Lövkvist

Hon ser stora möjligheter med framtidens AI som förhoppningsvis ska underlätta krångliga eller monotoma arbetsuppgifter. Med sin egen forskning vill hon skapa en så bra och konfliktfri kommunikation mellan människor som möjligt.

– Tekniken har redan förändrat hur vi kommunicerar med varandra. Mitt hopp är att den här forskningen leder till mer äkta interaktioner och till att vi får mer tid för varandra.