Genom bubblorna på vattenytan går det att följa hur dykaren Henrik Stenberg söker i vattnet runt en av bryggorna vid Barnsjön. Första fyndet är en rejäl trädgren intrasslad i rep.

– Den låg alldeles vid bryggan, säger han.

Han fryser i sin våtdräkt. På ytan är det 18-19 grader varmt, men nere på botten bara 8 grader.

Sikten i sjön kallar han katastrofal. Sjön är mörk och dyig och solljuset når bara en halv meter ner.

– Här hjälper det inte med lampa, det är för mycket partiklar i sjön.

Skräpfynd vid bryggan närmast grillen vid Barnsjön.

Skräpfynd vid bryggan närmast grillen vid Barnsjön.

Pekka Pääkkö

Men han kommer snart upp med sin nätpåse fylld med skräpfynd. En handduk, ett cyklop, glasögon och en laddad och fungerade smartklocka med trasigt armband.

Vid bryggan nedanför de branta bergen är det skräpigare. Mikael Värmå på land tar emot dykets största fynd – en sönderrostad grill och en sparkcykel som knappt ser använd ut.

Barnsjön är sist ut bland badplatserna i år för dykarna Henrik Stenberg och Mikael Värmdå. Skräpet som hittats vid ena bryggan i Barnsjön har tagits upp på land.

Barnsjön är sist ut bland badplatserna i år för dykarna Henrik Stenberg och Mikael Värmdå. Skräpet som hittats vid ena bryggan i Barnsjön har tagits upp på land.

Pekka Pääkkö

Alby och Barnsjön sticker ut

Dykarduon har i fyra eller fem år på uppdrag av kommunen gjort de så kallade säkerhetsdyken vid de kommunala badplatserna i Tyresö inför att badsäsongen drar i gång.

– Vi brukar hitta ganska mycket vid Alby, men Barnsjön brukar vara absolut skräpigast. Jämfört med vad vi hittade här förra året är det här ingenting, säger Mikael Värmå.

– Då fick kommunen komma med bil och hämta allt, säger Henrik Stenberg.

De gör alla säkerhetsdyk i slutet av maj. Barnsjön är sist ut på listan i år.

– Vid Albysjön och Barnsjön går det lite upp och ner med skräp men alla andra platser blir mindre skräpiga för varje år tycker jag, säger Henrik Stenberg.

Mindre skräpigt över tid

Säkerhetsdyken har kommunen gjort i många år.

– Vi gör dem årligen och det är för att känna oss trygga med att det i alla fall är säkert att bada inför säsongsstart vid våra kommunala badplatser. Får vi påringningar under badsäsongen om att man har upptäckt saker och ting i vattnet kan vi kalla in dykare också då, säger Stefan Fridén, kommunens enhetschef för idrotts- och fritidsanläggningar.

Stefan Fridén.

Stefan Fridén.

Pekka Pääkkö

Också han ser att det överlag har blivit mindre skräpigt i vattnet över tid men att Albysjön och Barnsjön sticker ut.

– Det är väldigt populära badplatser som ligger lite undangömda. Det kanske är en av anledningarna till att det brukar hittas mer saker i vattnet där än på andra platser.

Kallar in förstärkning

Den officiella badsäsongen vid de kommunala badplatserna börjar 1 juni och sträcker sig augusti ut. Då finns det toaletter på badplatserna och det görs dagliga städrundor där kommunens personal bland annat tömmer sopkärl och kontrollerar säkerhetsutrustning.

I år får de för första gången förstärkning av två unga personer och nio stycken feriearbetare.

– De ska göra extra insatser på våra badplatser dagligen. Det kan vara till exempel att ta bort tång eller rengöra bryggor från fågelbajs. Den där typen av insatser som ordinarie personal inte alltid hinner med. Får vi fint väder har vi väldigt mycket badgäster och det kan vara svårt att hinna med allt för ordinarie personal eftersom vi har så många bad, säger Stefan Fridén.

Tre gånger per badsäsong tar kommunen vattenprov vid de kommunala badplatserna. Första gången är 12 juni.

– Förra året var vattenkvaliteten väldigt bra på samtliga bad. Det brukar vara väldigt god vattenkvalitet vid samtliga bad i Tyresö och man kan känna sig trygg att bada. Det är förekomsten av alger som har gjort att vi till och från har behövt avråda från bad, säger Stefan Fridén.

Klockan som hittats på botten har 75 procent batteri kvar.

Klockan som hittats på botten har 75 procent batteri kvar.

Pekka Pääkkö