Utanför varje kommunfullmäktige i ett år har de suttit där, ibland sjungande, ibland stickande, ibland med flygblad i händerna.
– Första gången jag såg er blev jag rörd. Det var iskallt ute och ni stod där några stycken. Jag kände att det här behöver jag vara del av, säger Anette Mossberg.
Nu är även hon en rebellmamma och del av en rörelse som engagerar personer i runt 30 städer runt om i landet.
– På vår första manifestation i Ekerö centrum var vi var bara två stycken. Det kändes jobbigare att stå här på hemmaplan än att vara en av hundra i en manifestation inne i stan, säger Lisa Lindberg.
Dela engagemang
Men med tiden blev de fler och att hitta andra att dela engagemanget för klimatet med har varit viktigt, känner Anja Qvarforth Gelinder:
– Jag klättrade på väggarna för att jag kände mig så maktlös tidigare. Att vara med i den här gemenskapen är en sådan lättnad och sådan styrka.
Rebellmammorna Eva Solhäll och Bitte Markstedt har båda stickat på halsduken som ska ner till Bryssel i slutet på september.
Nili Zeinab
– För att man ska orka hålla upp ett engagemang och inte tänka att det inte är någon idé så är det så himla viktigt att man träffar andra som också orkar hålla på. Och hos Rebellmammorna blir det så konkret, säger Bitte Markstedt.
Det konkreta yttrar sig just nu i garn. Den redan fyra kilometer långa halsduk som i april virades runt riksdagshuset ska nu bli ännu längre.
– För många är det lättare att sticka en halsduk än att sätta sig på torget. Att sticka på halsduken blev för många ett första steg in i klimatrörelsen. Efter det blev tröskeln lägre att dyka upp på torget, säger Lisa Lindberg.
Halsduk till Bryssel
Stickning är också avväpnande och signalerar värme och vänlighet, något omhändertagande som binder ihop mamma med mormor. Men också ett rött stopptecken, en gräns mot en politik som inte går i linje med den klimatkris som pågår, menar Rebellmammorna. I slutet på september ska den ner till Bryssel för att påverka politikerna i Europaparlamentet.
– Vi växlar upp. Vi vill möta de nya parlamentarikerna och uppmana dem att fatta kloka beslut i enlighet med Parisavtalet, säger Eva Solhäll.
Tar upp telefonen
Här hemma har politikerna passerat Rebellmammorna på sin väg in till kommunfullmäktige under ett helt år. Reaktionerna från dem har varit ganska oförändrad, menar Lisa Lindberg:
– De som morsat från början gör det på samma sätt. Och de som inte morsar gör det på samma sätt också. En del tar upp telefonen när de ska passera. Det verkar vara många viktiga samtal som kommer precis när de går förbi här.
Men Eva Solhäll tror ändå att Rebellmammornas närvaro gett effekt.
– Nu känner de igen oss och vet varför vi står här. Och det är viktigt, så att politikerna ser att det finns ett folkligt stöd för klimatåtgärder. Så att de vågar fatta tuffa beslut.