– Det började med att vi ville jobba mer förbyggande. Vi såg många återfallsförbrytare, män som slog samma eller en ny partner. Det ville vi göra något åt, säger polisen Markus Antonsson.

Det var för ett år sedan som polisen sjösatte IGOR (I gemensam organisation mot relationsvåld) på Södermalm, den enda i sitt slag i Sverige.

I den jobbar polis och socialtjänst tillsammans mot mäns våld mot kvinnor.

Genom IGOR:s uppsökande arbete erbjuds förövarna behandling.

– Historiskt har vi varit bra på att jobba med brottsoffer, men inte utövare. I stället för att fråga en kvinna varför hon inte lämnar en våldsam man handlar det om att fråga mannen varför han utövar våld, säger Markus Antonsson.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-polischefen-anna-haller-ordning-pa-sodermalm/repujm!oSMZzcRmIGj3TAqPQzAr6A/

Tar hjälp av varandra

I många fall har polisen kännedom om att en person är utsatt utan att socialtjänsten har det, och vice versa. IGOR gör att de kan dela information med varandra – förutsatt att den drabbade personen ger sitt medgivande.

– Det gör att jag kan komma in i ett tidigare skede. Personer kan få erbjudande att prata med oss efter ett förhör. Många känner inte till vilka möjligheter det finns, säger socialsekreteraren Alice Hamrin.

https://www.mitti.se/nyheter/betydligt-farre-brott-pa-sodermalm-2021/repvbn!Jw9@NA7QWeDWINa0lTfAQ/

Får skjuts till förhör

En annan del är utökat stöd till våldsutsatta kvinnor. Det kan innebära att en person får skjuts till förhör eller skyddat boende.

– Vi har mer tid att bry oss om och skapa förtroende, så att någon kanske orkar vara med i en utredning, säger Markus Antonsson.

– Vi kan vara ett stöd under förundersökningen, rättegången och efteråt. Vi kan ge stöd även för dem som inte vill upprätta en polisanmälan, säger Alice Hamrin.

Varför riktar sig projektet bara mot mäns våld mot kvinnor?

– Det är det största problemet och det mest dödliga våldet. Men blir det här projektet permanent kommer det nog att innefatta våld i alla typer av nära relationer, säger Markus Antonsson.

Tycks ge goda resultat

Enligt en egen utvärdering som polisen gjort har de och socialtjänsten kommit i kontakt med fler våldsutsatta och utövare och på så vis minskat mörkertalet. Fler kvinnor har velat delta i polisutredning och tackat ja till stöd från socialtjänsten.

Att man kommit i kontakt med fler våldsutövare betyder att fler ställer sig positiva till att ta emot behandling.

– Även några utredare jag har varit i kontakt med menar att de har fått fällande dom tack vare IGOR, säger Markus Antonsson.

Projektet följs av forskare och en större utvärdering väntar om ett år.

– Jag vill inte förekomma den. Vi kan behöva skruva på det vi gör, men det känns som att vi är något på spåren. Om det ger bra resultat hoppas vi att modellen sprids.

Måste få fler tips

En stor del av arbetet förlitar sig på tips, inte minst från allmänheten. Nu har de dragit igång kampanjen ”Våga tipsa”.

– Tipsa om kollegor eller grannar om du är orolig att någon far illa. Det går att vara anonym. Hellre ett tips för mycket än ett för lite. Vi vill knacka på innan det är för sent, säger Markus Antonsson.