En ny utbildningssatsning har fått se dagens ljus inne i en lägenhet på Blomstervägen i centrala Bro. Här bor sedan en tid tillbaka två dockor vid namn Sigge och Elsie Persson.

– Nu befinner vi oss i vår metodlägenhet som är en plats dit vår personal och studenter kan komma för att öva på praktiska moment. Det kan vara nya moment som man inte har gjort tidigare, eller att man har behov av att repetera saker som man är osäker på, säger Lotta Lundberg, nyanställd vfu-samordnare i kommunen.

Sigge Persson tar det lugnt i sin fåtölj.

Sigge Persson tar det lugnt i sin fåtölj.

Mikael Andersson

Berättelsen om dockorna

Intill Lotta står Angelica Chibout. Hon är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Upplands-Bro. Angelica berättar att det var en av enheterna inom socialkontoret som vann en tävling som dels bestod av att ge dockorna namn, dels hitta på deras livsberättelse.

– De är ett par och de är gifta. De träffades när de var unga men skildes åt. Sigge har haft en missbruksproblematik och har gått på Härnevimottagningen där han fick hjälp med detta. Sen har han mått bra och så träffade han Elsie igen på ålderns höst, och då gifte de sig. Nu bor de tillsammans i lägenheten här, säger Angelica Chibout.

Angelica Chibout visar ett av många moment som personal kan komma att öva på Elsie Persson som ligger i sängen i metodlägenheten på Blomstervägen.

Angelica Chibout visar ett av många moment som personal kan komma att öva på Elsie Persson som ligger i sängen i metodlägenheten på Blomstervägen.

Mikael Andersson

Centrala syftet

Lägenheten med dockorna är ett litet steg i att på allvar satsa på framtidens vård. Fler blir äldre, en ansenlig del av vården kommer i framtiden att ske i hemmet. Då måste personalen vara förberedd och trygg i att kunna ge denna vård.

– Man behöver få lära in vissa moment. Även att repetera dem tills man får en trygghet i att utföra den. Att göra en sak en gång hjälper kanske inte, utan man kan behöva få träna länge på saker. Då har vi den möjligheten här, berättar Angelica Chibout.

Personalen kommer kunna öva på allt från att ta blodtryck och puls till hjärt- och lungräddning och hantera stomi.

Liknande satsning finns runt om i länet på flera håll, men alla ser lite olika ut. Utmaningarna är dock desamma.

Varför är det viktigt att ha en sån här plats?

– Det är viktigt eftersom att vi vet att vi kommer att bli många fler äldre i kommunen. 80-plussarna ökar dramatiskt. Så vi kommer att ge mycket mer avancerad vård på våra äldreboenden. Personal som har utbildat sig längre tillbaka har kanske inte fått göra alla moment under sin verksamma karriär, och då behöver man få chans att träna.

Hur metodlägenheten kommer att användas är bara i sin linda. Många tankar och idéer finns då Mitt i träffar Lotta och Angelica hemma hos Sigge och Elsie.

Hur metodlägenheten kommer att användas är bara i sin linda. Många tankar och idéer finns då Mitt i träffar Lotta och Angelica hemma hos Sigge och Elsie.

Mikael Andersson

Hub för träning och lärande

Metodlägenheten, som den kallas, väntas blir en sorts hub för träning, lärande och utveckling inom kommunen. Både personal inom särskilt boende, LSS och boendestöd kommer ha olika former av lärande förlagt till lägenheten.

Lägenheten innehåller även allehanda utbildningsmaterial som syftar till att bättre förstå vilken problematik de äldre och sjuka som man möter har. Kan man sätta sig in i det så kan man också bemöta dem på ett bättre sätt, resonerar Angelica och Lotta.

– Vi har VR-glasögon för bemötandeträning. Här är våra handläggare på myndighetsavdelningen väldigt pepp på att komma hit och testa det. Jag tänker också att våra enhetschefer kanske ska komma hit och träna för de behöver också få en förståelse för att kunna skapa rätt förutsättningar för sin personal, säger Angelica Chibout.