Det är en ruggig dag på Luma torg. En radio skvalar från den gamla fiskvagnen. Här är självbetjäning som gäller, Tommy Tufvesson sitter på ett fik ett stenkast bort. Vill man köpa direkt av honom får man ringa.
– Det har hänt någon gång att någon stjäl, men då är det oftast någon som inte har det så fett. Så då får man ha överseende med det, att de får äta något gott, säger han efter Mitt i ringt dit honom.
Sedan 2004 har Johnny Tufvesson sålt fisk på Luma torg.
Pekka Pääkkö
Från Hötorget till Luma
I 20 års tid har Johnny Tufvesson stått och sålt fisk från sin vagn på Luma torg. Men karriären hade sin start långt tidigare än så, då Johnny Tufvesson var 15 år.
Och allt började med Marianne.
– Hon jobbade i fiskdisken vid Hötorget. Jag och min kompis tävlade om att få jobb där. Och jag vann. Men hon hade kille, så det blev inget med det.
Men Johnny hängde kvar i branschen. Han har stått över hela stan och sålt fisk. I Skärholmen stod han i 15 år.
– Det var åtta torghandlare där då. En av dem var Emos blommor. Vi hjälpte honom när han kom dit, fixade el. Och med språket. Han kunde ingen svenska, men var en jävel på blommor.
"Att jag hållit på så länge är för att det är kul. Men det finns ingen lönsamhet i det längre," säger Johnny Tuvfesson som varit torghandlare i 60 år.
Pekka Pääkkö
Sett stan växa fram
Fiskvagnen Johnny har är från 1957 och är landets äldsta. När han tog den till Luma torg 2004 var Sjöstan en helt annan stadsdel.
– Kåkarna runt här fanns inte när jag öppnade. På den gamla tiden jobbade min morsa på Lumafabriken. Hon var Konsums bästa dammsugarmontör, påstår hon själv i alla fall.
Det var länge sedan det fanns någon vidare ekonomi i fiskvagnen. Avgifterna stiger och folk köper inte fisk som förr. När han började fanns runt 300 fiskvagnar i stan. Nu är han ensam kvar. Det har gått runt på senare år eftersom Johnny är pensionerad.
– Jag har inte behövt någon lön. Jag har kunnat göra det eftersom det är kul. Man vill ju inte sitta hemma.
Sedan 2004 har Johnny Tufvesson sålt fisk på Luma torg.
Pekka Pääkkö
Aldrig tröttnat
Under åren har han också sett fisk- och skaldjurstrender komma och gå. Och 90-talet var fisk- och skaldjur som hetast.
– Förr var det mest kallrökt och gravad lax. Sik och röding gick också. Nu är det mest räkor. Men min målgrupp är utdöende. Ungdomarna köper inte.
Har du aldrig tröttnat på fisk under åren?
– Nej, så tänker man inte. Snarare, vad för kul kommer hända idag?
"Levt på undantag"
Sedan 2022 har staden nya föreskrifter vad gäller torghandel. De styr bland annat vilka tider som handeln får ske. Fiskvagnen hamnade då i kläm eftersom den står kvar över natten.
Enligt trafikkontoret har det gjort att staden fått in synpunkter på att platsen känns otrygg. De menar även att vagnen är i dåligt skick, vilket förstärker ett negativt inslag i stadsbilden.
– Det skulle behövts fyra, fem vagnar här för att få lite fart. Utan mig blir det mer tomt och ödsligt. Jag vet inte hur de tänker.
Adjöss och tack fisken
Det, kombinerat med höjda avgifter, gör att Johnnys får kasta in handduken.
– Jag har levt på undantag. Men jag tänkte att jag gjort det här i 60 år och jag har 9 barnbarn. Så jag skiter i det. Kanske flyttar till Visby, där har jag en dotter och ett barnbarnsbarn. Så jag blir inte sysslolös.
Den 31 mars stänger han för gott.
– Visst är det lite trist. Men jag klarade mitt mål. Jag tänkte att skulle klara 60 år. Då har han man inte vikit ner sig i förtid.