Mitt i Järva har flera gånger under de senaste åren rapporterat om problem kopplade till några av återvinningsstationerna i Järvaområdet.
Nedskräpning, fuldumpning och allmänt kaos har varit återkommande på flera stationer till både boendes och ansvarigas förtret, och trots diverse insatser som rondering av väktare, har stöket fortsatt.
– Folk dumpar både grovavfall från renoveringar och restavfall som egentligen ska slängas i vanliga soporna. En del företag lämnar även sin återvinning och sina sopor, vilket inte är tillåtet eftersom stationerna enbart är till för hushållen. Allt sammantaget gör att det på de drabbade platserna blir väldigt stökigt väldigt snabbt, säger Johan Dahlgren, enhetschef på Stockholm vatten och avfall, Svoa, som ansvarar för stationerna.
Johan Dahlgren, enhetschef på Stockholm vatten och avfall
Svoa
Järva sticker ut
Det var i början av året som Svoa tog över ansvaret för Stockholms återvinningsstationer från Förpacknings- & Tidningsinsamlingen, FTI, som då avvecklades.
Sammanlagt har man nu 250 stationer runt om i staden.
– Det är ett relativt nytt uppdrag och vi arbetar med att se över vilka åtgärder som kan vidtas för att optimera situationen vid stationerna, säger Johan Dahlgren.
En sådan åtgärd är att utöka antalet städtillfällen.
På de fem återvinningsstationerna i Järva som är allra värst drabbade av nedskräpning och fuldumpning har Svoa nu valt att fördubbla antalet städningar, från ungefär en gång om dagen till två gånger om dagen, sju dagar i veckan.
– Det är ganska extremt, väldigt kostsamt och hör inte till vanligheterna. Det är den tätaste städintervallen vi har, det är bara de här fem stationerna i Järva och en station i Enskede som måste städas så ofta, säger Johan Dahlgren.
Temporär lösning
Att öka städningsfrekvensen är dock bara en tillfällig lösning, menar Johan Dahlgren.
– Det gör att det blir renare och trevligare, men det minskar inte dumpningen. Det är inte heller något vi egentligen önskar göra, eftersom det kostar mycket pengar som vi hade kunnat investera i andra, viktigare saker. Ambitionen är att vi ska komma till rätta med grundproblematiken, säger han.
Hur ska ni göra det?
– Just nu försöker vi identifiera var avfallet kommer från och sedan, tillsammans med miljöförvaltningen, kontakta och informera de som dumpat om att det faktiskt är brottsligt. Sedan måste vi se över om vi kan bli tydligare i kommunikationen, så att det framgår bättre vad man faktiskt får lämna och inte.