Sedan en tid tillbaka så har det kommunala bolaget Upplands-Brohus haft i sina ägardirektiv att man ska ombilda fler av sina hyresrätter till bostadsrätter.

Den 12 september 2024 blev det helt klart att området Svartviksbacken i Kungsängen har sålts till bostadsrättsföreningen Svartviksbacken.

Affären rör hela området och de 89 lägenheterna som finns där. Vissa av grannarna har valt att köpa sina lägenheter och andra kommer att stanna kvar som hyresgäster hos bostadsrättsföreningen. 

De 89 lägenheterna i området Svartviksbacken byggdes 2007 av Upplands-Brohus och har sedan dess varit hyresrätter – fram till den 12 september 2024.

De 89 lägenheterna i området Svartviksbacken byggdes 2007 av Upplands-Brohus och har sedan dess varit hyresrätter – fram till den 12 september 2024.

Stefan Källstigen

Upplands-Brohus kommer därtill att äga 11 lägenheter i bostadsrättsföreningen i syfte att kunna upplåta dessa enligt LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade.

"Känns jätteroligt"

Affären var på gång redan under 2021 men fick sättas på paus under drygt ett år eftersom förutsättningarna på fastighetsmarknaden försämrades.

– Det känns jätteroligt att äntligen komma i mål med arbetet att ombilda. Svartviksbacken är ett fint område som lämpar sig väl för bostadsrätter tack vare hustypen och utformningen av den yttre miljön, säger Ann Hermansson Alm, vd, Upplands-Brohus.

Alla är inte positiva

Men beskedet att ombilda är inte något som alla tar emot med odelad glädje. Tre grannar som inte kommer att köpa sina lägenheter i området, utan stanna kvar som hyresgäster, är Marika Ruuska, Hans-Ragnar Magnusson och Lena Sörberg.

Mitt i möter dem i bostadsområdet en solig septemberdag dagarna innan affären ska bli helt klar. Trion lyfter fram bristen på information och att förutsättningarna för affärens genomförande varit oklara in i det sista.

Marika Ruuska ifrågasätter hur man arbetat med information under affärens gång. Enligt henne har mycket varit oklart in i det sista.

Marika Ruuska ifrågasätter hur man arbetat med information under affärens gång. Enligt henne har mycket varit oklart in i det sista.

Stefan Källstigen

– Läser man det här papperna som kontinuerligt hamnat i brevlådan så blir man stressad. Många har känt både stress, panik och mått dåligt. Vissa äldre har till och med gråtit och trott att nu måste vi flytta härifrån, säger Marika Ruuska och fingrar på en tjock pappersbunt som hon håller i handen.

Grannarnas syn

Enligt grannarna som Mitt i träffar så har både dem och flera av deras grannar känt sig pressade att köpa sin lägenhet trots att man uttryckt att man vill bo kvar som hyresgäst.

– Jag bryr mig inte om vilka som köper och sådär. Men jag menar, vad kommer hända med mig, säger Hans-Ragnar Magnusson. 

Mitt i har tagit del av underlag som visar att Upplands-Brohus riktat erbjudanden till de boende som inte velat köpa eller bo kvar som hyresgäster inom den nya föreningen. I korthet handlar detta om att det kommunala bolaget ska vara behjälplig och föreslå alternativa bostäder inom sitt bestånd.

Frågan är vad Upplands-Brohus har att vinna på att erbjuda andra bostäder till boende i en fastighet som de numera inte äger?

Ann Hermansson Alm, vd, Upplands-Brohus

Ann Hermansson Alm, vd, Upplands-Brohus

Denny Lorentzon

Det finns ingen dramatik i detta tillvägagångssätt. Enligt Ann Hermansson Alm ska det förstås utifrån en god service till de hyresgäster som varit det kommunala bolaget troget under många år och föredrar att stanna kvar hos dem hellre än att köpa sin lägenhet eller hyra av bostadsrättsföreningen.

Då förändringar sker så försöker man som bolag erbjuda alternativ i den mån man kan göra det, framhåller hon.

Den 12 september 2024 avyttrades fastigheten till bostadsrättsföreningen Svartviksbacken. Vissa grannar har köpt sina lägenheter, andra kommer bo kvar som hyresgäster.

Den 12 september 2024 avyttrades fastigheten till bostadsrättsföreningen Svartviksbacken. Vissa grannar har köpt sina lägenheter, andra kommer bo kvar som hyresgäster.

Stefan Källstigen

– Är det så att man tycker att vi är en bra hyresvärd och vill bo kvar hos oss så ska vi se till att man har chansen att få en annan lägenhet inom vårt bestånd. Då får man önska och så försöker vi tillgodose önskemålen. Men det finns också gränser, det ska vara liknande hyra och lägenhet.

Max tre erbjudanden

I syfte att det inte ska bli en ”evighetsskyldighet” för bolaget så får de som är intresserade max tre erbjudanden att ta ställning till. Tackar man nej till samtliga tre kvarstår man som hyresgäst hos bostadsrättsföreningen. Enligt Ann Hermansson Alm så har man i dagsläget två sådana här överenskommelser.

Det här är ingen skyldighet ni har utan Upplands-Brohus gör detta för att vara schyssta?

– Absolut.

Är det här tillvägagångssättet en förutsättning för att affären skulle kunna genomföras?

– Nej, det är det absolut inte.

Upplands-Brohus vd är tydlig med att både ombildningskonsulten som arbetat med affären på uppdrag av bostadsrättsföreningen samt Upplands-Brohus själva har informerat om att man behåller sitt nuvarande kontrakt med nuvarande avtalsvillkor om man stannar kvar som hyresgäst hos bostadsrättsföreningen vid ombildningen.

– Du har ju besittningsskydd som hyresgäst. Så ur den aspekten så behöver man inte vara orolig, menar jag. Man har ett långtgående skydd.

Har ni fler ombildningar på gång?

– Nej, inte i dagsläget.