Med rosor och pioner skulle Per Lindeberg hedra hustrun Elisabeths minne på hennes födelsedag den 23 maj – fyra år efter att hon gick bort. Blommorna sattes i en vas vid namnplaketten på minnesplatsen vid Kungsholms kyrka. Bara en dag senare var både blommor och vas borta.
– Att stjäla blommor är väl en sak, men det här en minnesplats så det är känslomässigt väldigt laddat, säger Per Lindeberg.
Totalt fyra stölder
Stölden är inte den första. I tre år fick blomkrukan, som han lät en keramiker göra efter hustruns död, stå orörd. En dag var dock både krukan och växten borta.
– Jag beställde en ny kruka, men ganska snabbt började växterna i den försvinna.
Kungsholmens kyrka. Foto: Kristian Lönner
Kristian Lönner
Totalt handlar det om fyra stölder där en kruka, en vas, flera blommor och växter har försvunnit.
– Det handlar inte om pengar utan om gravfriden. Det här är en minnesplats dit man går för att sörja och minnas.
Inte pengar
Han har nu kontaktat Västermalms församling och bett om kameraövervakning.
– Jag tror inte att någon som besöker en minnesplats blir kränkt av att filmas och dessutom skulle filmerna aldrig offentliggöras.
Rosor och pioner för att hedra hustrun Elisabeths minne på hennes födelsedag. Men blommorna och vasen försvann dagen efter, och det är inte första stölden..
Privat bild
Kyrkoherden Jerker Schmidt säger att han har diskuterat frågan med kyrkorådets ordförande.
– Det här är tråkigt för anhöriga och tråkigt för oss, men i dagsläget är kameror inte aktuellt.
Tror inte på tillstånd
Även om församlingen skulle söka tillstånd tror kyrkoherden inte att de skulle få ett sådant. Han pekar bland annat på att förvaltningsrätten 2021 avslog Adolf Fredriks församlings ansökan. Staden fick inte heller tillstånd att filma på Norra begravningsplatsen samma år. I båda fallen hade gravar vandaliserats.
– Det är väldigt restriktivt med kameratillstånd och kyrkogården är en offentlig plats mitt i stan med bostäder runt omkring. Dessutom söker sig människor hit i saknad och sorg och då vill man kanske inte bli filmad.
Jerker Schmidt är kyrkoherde i Västermalms församling.
Pressbild, Niklas Ehlen
Enligt Jerker Schmidt är det även en resursfråga – både ekonomiskt och personalmässigt.
– Det är tråkigt att Per har drabbats flera gånger, men vi har personal på plats under dagarna. Jag vet tyvärr just nu inte riktigt hur man ska komma åt det här.