Snart efter att de moderna C30-tågen introducerades i tunnelbanan 2020 stod det klart att de nya tygerna var svårare att hålla fräscha än de gamla.
SL:s mailkorg började svämma över av ilskna klagomål från resenärer.
"Snuskiga säten som knappt går att sitta på". "De nya tygen är fläckiga och äckliga, speciellt de gula". "Det ser ut som om någon har gjort på sig på flera säten". "Man tappar lusten att åka kollektivt".
Kaffe – eller kiss? Ibland känns det inte så fräscht att sätta sig på tunnelbanans säten.
Klara Orreteg
Både SL och trafikoperatören MTR har tagit kritiken på allvar. Sophie Gunnarsson på SL:s pressavdelning berättar att MTR nu "djuprengör" sätena dubbelt så ofta som tidigare – ungefär var 45:e dag, jämfört med var 90:e dag för de äldre sätena.
– De gula tygerna är överrepresenterade, de byts och tvättas dubbelt så ofta som de gråblå tygerna, säger hon.
Portabel ångtvätt
För att få sätena renare har man också börjat med en portabel ångtvätt, som används regelbundet när tågen städas i depån. Mer ytliga fläckar gnuggas bort som en del av den dagliga städningen.
Ångtvätten används cirka en gång i månaden, när tågen tas i för städning i depån.
MTR
En stor fördel med de nya sätena är att tyget lättare kan tas av och köras i tvättmaskin vid behov.
– Innan 2019 kunde de tidigare sätestygerna sitta i vagnarna upp till 10 år. De nya sätestygerna byts i snitt ut minst en gång per år, berättar Sophie Gunnarsson.
"Byter ut" betyder att tyget antingen tvättas i tvättmaskin eller ersätts med ett helt nytt tyg.
Och faktum är att resenärernas klagomål avtog under 2024.
Halverat antal fel
– Förra året var det 49 klagomål som handlade om smutsiga säten, att jämföra med 149 ärenden 2023. En rimlig tolkning är att resenärerna upplever att det blivit bättre, säger Sophie Gunnarsson.
De gula tygerna byts och tvättas dubbelt så ofta som de gråblå.
SL:s egna kontroller av städningen visar på samma trend. Det första kvartalet 2025 hade antalet anmärkningar på "städning av inventarier" nästan halverats mot hösten 2023, från knappt 600 konstaterade fel efter städning till drygt 300.
Frågan: Har du reagerat på smutsiga tunnelbanesäten?
Maria Sten-Hall
Petter Beckman
Maria Sten-Hall, Aspudden
– Ja, jag är inte pedant, men ibland har jag tvekat att sätta mig. Det är nog mest för att det syns bättre, snarare än att folk smutsar ner mer. De borde kanske ha tänkt efter två gånger innan de valde tyget. Och jag saknar det gamla Lasse Åberg-tyget, det var snyggare.
Niklas Halling
Petter Beckman
Niklas Halling, Hökarängen
– Nej, jag har inte tänkt på att det skulle vara någon skillnad med de nya sätena. Men jag har hört att de här tygerna är lättare att ta av och tvätta. På de gula sätena syns smutsen mer, men jag brukar ändå inte sätta mig där.
Marcus Karnéus
Petter Beckman
Marcus Karnéus, Aspudden
– Jag har faktiskt inte tänkt på det. Jag tänker mest på snorungar som sätter upp fötterna på sätena. Vad har de för uppfostran? Generellt tycker jag kollektivtrafiken har blivit sämre under det nuvarande styret.
Ronja Fredriksson
Petter Beckman
Ronja Fredriksson, Aspudden
– Ja, absolut! Om det är någon mystisk fläck, då står jag hellre, eller sätter mig någon annanstans. Jag är lite noga med bakterier, så jag undviker helst att åka tunnelbana. Jag gör det bara om det är för kallt för att cykla.