Redan på tisdagen efter valet till Europaparlamentet åkte Ekeröbon Beatrice Timgren (SD), andra namn på partiets valsedel, ner till Bryssel.

– Arbetet drog igång på en gång. Nu pågår förhandlingar kring hur grupperna ska se ut och vilka utskott jag ska sitta i, säger hon.

Beatrice Timgren var tidigare ordförande i Sverigedemokraterna i Ekerö. I valet 2022 tog hon plats i Riksdagen som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Beatrice Timgren var tidigare ordförande i Sverigedemokraterna i Ekerö. I valet 2022 tog hon plats i Riksdagen som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Sveriges riksdag

Även om förhandlingar fortfarande pågår står det relativt klart att Sverigedemokraterna kommer ingå i ECR-gruppen.

I den gruppen har bland annat polska Lag och rättvisa funnits, ett parti som bland annat har föreslagit dödsstraff och motsätter sig aborträtt och homosexuella partnerskap.

Hur ser du på att de finns i samma grupp som ni?

– Det är ingenting som kommer påverka hur vi ställer oss till de frågorna. Och det är ännu väldigt oklart vilka som kommer sitta med och det är inget som jag kan föregå. Jag vet bara var jag står i de frågorna.

SD gjorde inget bra val – vad tror du det beror på?

Mycket tyder på att vi inte lyckades mobilisera väljare. Vår första och största konkurrent är soffan. Våra väljare är väldigt EU-kritiska vilket jag tror kan bidra till att de inte tycker att EU-valet är lika viktigt att gå och rösta i.

Är du EU-kritisk?

– Jag tycker att EU lägger sig i alldeles för mycket, så jag kommer arbeta för att fler beslut ska fattas på nationell nivå.

Tycker du vi fortfarande ska vara med i EU?

– Om vi får en utveckling som blir mer feodalistiskt med mer EU-centralisering, då kan det bli aktuellt att inte vara med.

Och i dag?

– I dag hoppas jag på att vi kommer kunna få ett EU som jobbar med de frågor som EU ska arbeta och bidra med, som till exempel fri handel mellan företag och att stärka den yttre gränsen.

Pendlar

Detta blir Beatrice Timgrens första fem år i Bryssel. Till en början kommer hon pendla till hemmet i Ekerö, och även sitta kvar som ledamot i kommunfullmäktige, men hur det blir framöver vet hon ännu inte.

Vem hennes kollega i Bryssel var också länge oklart. Maria Rosander, SD-kandidat från Uppsala, fick många personkryss och hade det räckt så hade hon peta tredjenamnet Dick Erixon från mandatplatsen. Så blev det dock inte, och det är nu klart att det är Charlie Weimers, Beatrice Timgren och Dick Erixon som tar Sverigedemokraternas tre mandat i Europaparlamentet.