I sommar har Skärholmens stadsdel gått från att ha tre bemannade parklekar som erbjuder kostnadsfria aktiviteter för barn, till en. Nu är bara Vårgården i Vårberg bemannad.

Kulan i Sätra är stängd på grund av semesterledighet och annan frånvaro, men öppnar i höst igen, enligt stadsdelsdirektör Lisa Kinnari.

Ekholmens parklek i Skärholmen däremot har nu stängt permanent. Barnunderlaget bedöms vara för litet i området för att motivera en bemannad parklek där.

– I de mätningar som görs kontinuerligt av antalet besökare till våra parklekar har vi sett att antalet i Ekholmen sjunkit stadigt. En av förklaringarna till det är att det är ett sjunkande barn- och elevunderlag i området. Men även att Ekholmsskolan flyttade till Lillholmsskolan 2022 tror vi har haft en stor betydelse, säger Lisa Kinnari.

Visste inte om stängningen

Synd, tycker några av de boende i området som Mitt i möter i parkleken. Linn Samuelsson som bor i närheten besöker parken regelbundet och har även varit med på aktiviteterna som anordnats i parkleken.

– Den har varit en jättehjälp, särskilt när barnen var mindre.

–Det har varit kul när det har hänt grejer här i området säger Linn Samuelsson om Ekholmens parklek, som kommer att stängas.

–Det har varit kul när det har hänt grejer här i området säger Linn Samuelsson om Ekholmens parklek, som kommer att stängas.

Jennie Krook

Hon sitter på en bänk i parken och pratar med några andra föräldrar. Det är en varm dag, men under parkens träd känns temperaturen behaglig. Ingen av föräldrarna har hört om stängningen. På stadens hemsida står det fortfarande att parkleken är öppen.

– Ingen har sagt något om detta till oss, vi har bara märkt att det är stängt, säger hon.

Linn Samuelsson berättar att själva parken är välbesökt på somrarna, men att det kan variera från dag till dag. Samtidigt tror hon att många kan uppleva det som krångligt att ta sig dit om de bor längre bort, när det inte finns någon fungerande bergbana.

Nadja Hansson som sitter och blåser såpbubblor med sin dotter och sin mamma visste inte heller att parkleken stängt. Men hon har konstaterat att det inte är lika mycket folk i parken som det brukade.

– När jag flyttade hit för två år sedan var det många fler här. Det är tråkigt för det är en fin park, säger hon.

Nadja Hansson som besöker parken med sin mamma och dotter upplever att det var fler folk i parken när hon flyttade till området för två år sedan.

Nadja Hansson som besöker parken med sin mamma och dotter upplever att det var fler folk i parken när hon flyttade till området för två år sedan.

Linn Samuelsson säger att stängningen av parkleken skapar en viss känsla av övergivenhet.

– Man undrar lite vad som ska hända med området, först flytten av skolan och nu detta?

Lisa Kinnari säger att de ska förstärka de två andra parklekarna, Kulan och Vårgården, i stället. Men också öppna en fritidsbank i Skärholmens centrum i höst, där man kan låna sport- och fritidsprylar gratis.

–Den tror vi kommer bli ett bra komplement till våra verksamheter, säger hon.