Ekonomiprogrammet ska bli valbart i Gustavsberg från och med nästa år.

Det är Gustavsbergs gymnasium som utökar sitt programutbud och att man väljer just ekonomi har att göra med att det är något som många Värmdöungdomar vill gå.

Det här hoppas man ska leda till att fler elever söker till skolan.

11 miljoner i underskott

Mitt i Värmdö har berättat tidigare att Gustavsbergs gymnasium kämpar med stora underskott. Trots att ett antal åtgärder har gjorts avslutar de året med ett minus på 11 miljoner kronor.

Bland annat har man minskat ned lokalytan, dragit ner på personal och tagit bort vård- och omsorgsprogrammet på grund av för få sökande. Samtidigt har skolan startat flera idrottsprofiler för att locka elever.

Hoppfull. Christian Eklöv Hagman, rektor på Gustavsbergs gymnasium.

Hoppfull. Christian Eklöv Hagman, rektor på Gustavsbergs gymnasium.

Gustavsbergs gymnasium

Hösten 2022 hade skolan så få sökande till barn- och fritidsprogrammet och hantverksprogrammet frisör att man valde att inte ta in några nya ettor. Totalt på skolan går 168 elever.

Minst 16 elever krävs

Ekonomiprogrammet kan startas om man får ihop minst 16 elever till hösten 2023, enligt kommunen. Då kommer en del lektioner att ske ihop med samhällsprogrammet. Ambitionen är också att börja ta in elever igen till barn- och fritid och hantverksprogrammet.

– Vi tycker att det är värt att testa detta, och samtidigt försöka bygga upp en trygghet och ett förtroende för skolan så att fler söker dit. Vi vill ha ett kommunalt gymnasium i Gustavsberg och vi hoppas att det finns Värmdöungdomar som också vill det, säger Amie Kronblad (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Samtidigt får skolan i uppdrag att genomföra ett antal åtgärder för att höja elevernas meritpoäng och öka andelen elever som tar examen.

Man ska också jobba mer med hälsa, trygghet och studiero bland annat genom att förbättra elevers närvaro. Även fortsätta arbetet med mer undervisning kring sexualitet, samtycke, relationer och jämställdhet.

Gustavsbergs gymnasium startar läsåret i ny kostym

När "nya” Gustavsbergs gymnasium drar igång höstterminen 2022 gör de det med två nya idrottsprofiler att välja på, och ett våningsplan mindre.

Gustavsbergs gymnasium har kämpat med stora underskott och för få sökande under lång tid. För att få skolan på rätt köl har man nu ändrat i programutbudet och dragit ner på lokalerna.

Kommunens gymnasium går in i nya läsåret med två nya idrottsprofiler – innebandy och e-sport – som kommer gå att söka om det finns tillräckligt intresse. Samtidigt har man plockat bort programmet vård och omsorg eftersom det lockade för få elever.

Skolan har sedan ett år tillbaka fotboll, ishockey och puckelpist som valbara profiler, något som blivit väldigt populärt, enligt rektor Christian Eklöv Hagman.  

Ett våningsplan har tagits bort

Som en del i förändringsarbetet har de minskat lokalytan med ett helt våningsplan, vilket motsvarar cirka en tredjedel av skolans yta. Det som plockats bort är lokaler som använts främst för elevhälsa och personalrum, förklarar Christian Eklöv Hagman.

– Vi har haft lokaler anpassade för runt 500 elever men bara haft cirka 200 så det här är ytor som egentligen har varit överflödiga, säger han.

Nu har man samlat allting på en mindre yta och det har blivit mycket bättre, enligt rektorn.

– Vi har fått lokaler som är mer moderna och lättjobbade. Vi har målat och ändrat en hel del, och skaffat nya möbler, det har nästan blivit som en helt ny skola, säger han.

Skolan har även dragit ner på personal, totalt fem och en halv tjänst har försvunnit, och i samband med det har de skapat en ny organisation.

– Lärarna kommer att jobba mer i tydliga team och det blir bättre för både elever och personal tror vi.

En trend som håller i sig och är samma i hela riket är att intresset för yrkesinriktade program minskar, enligt Christian Eklöv Hagman. På Gustavsbergs gymnasium var det så få elever som sökte till skolans hantverks- och barn-och fritidsprogram att man beslutat att inte starta någon ny årskurs ett på de programmen i år.

Samtidigt har antalet sökande till Naturvetenskapliga programmet och introduktionsprogrammet ökat i år.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-har-ska-gustavsbergs-gymnasium-locka-fler-elever/repukr!AuWwB8wzMd@oAtw@uG5uug/

Gustavsbergs gymnasium

Vad: Gymnasieskola som drivs av Värmdö kommun. Skolan har cirka 200 elever på fyra program: naturvetenskap, samhällsvetenskap, barn- och fritid, hantverksprogram frisör och ett introduktionsprogram. På samtliga program går att välja inriktning fotboll, ishockey, puckelpist, innebandy eller e-sport.

Var: Britt-Louise Sundells gata 11 i Gustavsbergs hamn.

När: Höstterminen startade den 16 augusti.