– Jag var ute och sprang när jag såg en rökpelare bakom ett krön, säger Hökarängsbon Ida Halling som i söndags var ute på en löprunda.
Eldplatsen var lämnad men pyrde. I samråd med en hundägare larmades brandkåren.
– Det var svintorrt i marken och glöden hade börjat sprida sig utanför eldplatsen. Det kändes som att det var på väg att bli en skogsbrand, säger Ida Halling som berättar att eld i närheten är märkta av tidigare bränder.
Klockan 18.45 i söndags ryckte brandkåren ut till Majroskogen bakom Gubbängens IP och Keolis bussdepå. Efter att ha dragit slang ut i skogen var uppdraget slutfört klockan 19.10 efter att marken dränkts med vatten.
Ida Halling uppmanar den eller de som eldat att lägga av i ett inlägg Facebookgruppen Hökarängen.
Befarar större brand
En annan som befarar brand i Majroskogen är Svedmyrabon Christine Keffel. Hon berättar att hon under sina promenader i slutet av juli och början av augusti hittat flera eldplatser i skogen nära förskolan Lövlunda och bostadsområdena i Gubbängen och Svedmyra.
Ingen av dem glödde, men på några platser har hon sett hur pinnar samlats in för nya eldar. Hon känner sig orolig och började med att ringa polisens växel. I växeln hänvisades hon till länsstyrelsen innan det till slut blev några vändor hos staden.
– Vart ska man egentligen vända sig? Det måste ju finnas någon som tar sådana här saker på allvar, säger Christine Keffel som berättar hon försökt sära på stenar vid eldplatser för att ny eldning inte ska uppmuntras.
Ring 112
Vid pågående brand är det larmnumret 112 som gäller. Majroskogen förvaltas annars av Farsta stadsdelsförvaltning. Vid mindre akuta ärenden kan man alltså vända sig till dem.
– Appen "Tyck till" är det bästa sättet. Den är kopplad till en karta och du kan även lägga till bilder från platsen, säger Klara Allenmark på Farsta stadsdelsförvaltning.
Eldning tillåten här
Om det inte råder eldningsförbud är det dock tillåtet att göra eld i Majroskogen.
Det finns scoutkårer i närheten men enligt Daniel Smith, som är scoutledare i Gubbängens scoutkår, ska det inte vara någon av dessa som ligger bakom eldplatserna.
– Vi använder eldplåtar/ugnsplåtar som underlag. De ger ett tydligt hållfast lager mellan eld och mark, säger Smith vars nybildade förening tacksamt tar emot begagnade ugnsplåtar efter kontakt på deras Facebook eller Instagram.