Som respons på skolskjutningen i Örebro föreslår regeringen och Sverigedemokraterna att ge skolpersonal möjlighet att söka igenom väskor på grund- och gymnasieskolor i syfte att förhindra att något liknande händer igen.

Men förslaget tas emot med mer ris än ros på Tumba gymnasium. Både från lärare och elever.

– Att någon skulle kolla igenom ens handväskor eller datorväskor känns inte bra. Jag kan förstå idén bakom men det blir en för stor inskränkning på privatlivet. Sedan känns ju chansen att de skulle få tag i just väskan med vapen bland 1 400 elever otroligt liten – man kan lika gärna gömma något i jackan, säger Marek Raszewski, 18.

Varken han eller klasskompisarna Clara Kraft, 18, och Hakan Agbulut, 18, känner sig inte oroliga för ett dåd på skolan.

– Skolan känns fortfarande som en trygg plats. Det är inte skjutningar man tänker på när man kommer till skolan, som jag tror amerikanska elever behöver göra, säger Hakan Agbulut.

En del i de känner sig säkra är att Tumba gymnasium är låst och det krävs passerkort för att komma in.

Tränar med eleverna

Redan innan skolskjutningen i Örebro tränade all skolpersonal på PDV (pågående dödligt våld) och inrymningar. Men inte med elever.

– Nu har skolledningen landat i att samla årskurs ett och ha en genomgång av rutinerna och någon form av lättare inrymningsövning. Sedan finns tankar på att utöka det till de andra årskurserna, men inget är bestämt. Att ha med elever var inget det fanns tankar kring före Örebro, säger läraren Thomas Strandqvist.

Han tror dock inte att det politiska utspelet från Tidöpartierna är genomförbart. Åtminstone inte på ett smidigt och effektivt sätt.

Sannolikheten att förebygga eller förhindra något är låg

Thomas Strandqvist är lärare på Tumba gymnasium och han tror att sannolikheten att upptäcka vapen är låg.

Thomas Strandqvist är lärare på Tumba gymnasium och han tror att sannolikheten att upptäcka vapen är låg.

Albin Tingstedt

– Som mina elever är inne på, så tror jag sannolikheten att förebygga eller förhindra något är låg. Priset man betalar genom den personliga integriteten är mycket högre, säger Thomas Strandqvist.

I stället bör mer resurser ägnas åt att förebygga psykisk ohälsa, tycker han.

– I många av de här våldsdåden har psykisk ohälsa varit en drivande kraft. Så man skulle kunna förstärka arbetet kopplat till elevhälsa och då både förebygga självskadebeteende och våldsdåd. Det tror jag hade gett effekt på riktigt.

”Vad blir nästa steg?”

Varken Clara Kraft, Hakan Agbulut eller Marek Raszewski tror att det finns någon snabb lösning på problemet med skoldåd. I så fall hade det redan varit på plats, resonerar de. Men de håller med varandra om att mer övervakning definitivt är fel väg att gå.

– Vad blir nästa steg? Ska vi behöva gå igenom fulla kontroller när vi går in i skolan, konstant övervakning? Det känns som att man kanske öppnar dörren för mindre frihet, säger Marek Raszewski.

– Sedan tror jag att åtgärderna bör läggas någon annanstans. Till exempel det här med vapen, man kanske bör begränsa vem som får licens att bära det och förhindra att vapen sprids, resonerar Clara Kraft.

Kommunens utbildningsförvaltning meddelar att de följer frågan och ”beslutar därefter”.