JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Eleverna om mobilförbudet: "Kan leda till tjafs"

Samuel Andersson och Oskar Loberg kommer övergå från brädspel i mobilen till fysiska brädspel.

Samuel Andersson och Oskar Loberg kommer övergå från brädspel i mobilen till fysiska brädspel.

Henrik Lindstedt

20250127063052
20250117165957
2025-01-27
06:30

Mer bråk i korridoren och mer frånvaro. Elever på Källtorpskolan har många farhågor inför det stundande mobilförbudet i Järfällas högstadieskolor. Men det har också tänts ett hopp.

Det räcker att ta några steg in i Källtorpskolans korridor innan man ser en kille med ansiktet ner i ett mobilspel.

Efter sportlovet kommer det inte längre vara möjligt, efter att Järfällas samlade rektorer beslutat om att mobilerna ska samlas in på morgonen och ges tillbaka först i slutet av dagen.

– Jag tror att folk kommer bli mer rastlösa och att det blir större chans att det händer grejer i korridorerna. Typ låtsasbråk som leder till tjafs och riktiga bråk, säger niondeklassaren Olivia de la Cruz Eriksson.

Hon har en av åtta elever från sjuan till nian som träffar Mitt i Järfälla för att ge sin syn på mobilförbudet.

Sara Abdalla, Tindra Trotzig och Smilla Lundstedt hade gärna haft kvar Snapchat för att kunna ha kontakt med vänner på rasterna.

Sara Abdalla, Tindra Trotzig och Smilla Lundstedt hade gärna haft kvar Snapchat för att kunna ha kontakt med vänner på rasterna.

Henrik Lindstedt

Skolledningens argument om att borttagna mobiler kan leda till mindre mobbning i sociala medier ger de inte mycket för.

– Jag tror det är mer kränkningar i riktiga livet än i telefonen, säger Samuel Andersson.

Vissa kanske känner sig mer utsatta utan sin mobil, fyller Feiruz Mehari i, som går i sjuan.

– Mobilen är ju en trygghet för några elever. Det finns ju dem som föredrar att vara själva eller som inte har jättemånga vänner, säger hon.

Snittar fem timmar skärmtid

Ju längre samtalet pågår desto mer negativa effekter av förbudet kommer de på. Hur ska man komma i tid till lektionen? Hur ska man ha kontakt med sina föräldrar och kompisar om vad som händer efter skolan? Hur ska skolan kommunicera att en lärare blivit sjuk och lektionen ställts in?

Men de är samtidigt överens om att mobilförbudet också kan leda till någonting gott. När eleverna kollar upp sin genomsnittliga skärmtid i mobilerna är den runt 5 timmar och i ett extremfall 9 timmar. Alltså en bra bit över bra bit över de 2–3 timmar som Folkhälsomyndigheten rekommenderar för tonåringar.

Mobilen är en vanlig tillflykt på rasten, men efter sportlovet får eleverna hitta på annat.

Mobilen är en vanlig tillflykt på rasten, men efter sportlovet får eleverna hitta på annat.

Henrik Lindstedt

– Det är ju typ det enda man gör på rasterna, att man sätter sig någonstans och tittar ner i mobilen, säger Tindra Trotzig.

Eleverna hoppas att mobilens frånvaro gör dem mer sociala och kanske mer kreativa.

– Vi har pratat mycket om vad vi ska göra i stället. Vi har tänkt att vi ska spela mer kortspel och brädspel. Det gör vi ju nu också men bara på mobilerna, säger Oskar Loberg.

För att vara redo när förbudet träder i kraft har de tillverkat ett eget Monopolspel.

Skolan ordnar rastaktiviteter

Skolpersonalen har också lovat att ordna aktiviteter på rasterna, vilket eleverna hoppas på.

– Jag hoppas verkligen det blir så, för annars vet jag verkligen inte vad jag ska göra, säger Tindra Trotzig.

Är det något mer som skolledningen borde tänka på inför det här?

– De borde avblocka Snapchat på datorerna så man kan få tag på sina vänner! säger hon.

– Jag tror de måste bli bättre på att kommunicera med eleverna också, säger Oskar Lonberg.

HenrikLindstedt
08-550 550 37

Senaste nyheterna

Centerparitets Marko Janicic och Jonas Naddebo tog en öl på Vattentorget vid Slussen i protest.

Centerparitets Marko Janicic och Jonas Naddebo tog en öl på Vattentorget vid Slussen i protest.

Pontus Hammarlund

Centern halsar bira vid Slussen – i protest mot alkoholförbud

Nyheter

"Dödar kulturen och näringslivet" ✔ Tror på annan lösning

2017 gjordes en utredning, i vilken det inte konstaterades att inomhusmiljön bidrog till hälsobesvär.

2017 gjordes en utredning, i vilken det inte konstaterades att inomhusmiljön bidrog till hälsobesvär.

Mikael Andersson

Anställda på slottet blev långtidssjuka – kräver ersättning

Nyheter

Kommunen avfärdar kraven – ingen skuld i utredningen ✔ Juristen: "Borde åtminstone be om ursäkt"

Käpphästar utanför Brohuset i Upplands-Bro vid 2024 års hästbokdag. Snart är det dags igen.

Käpphästar utanför Brohuset i Upplands-Bro vid 2024 års hästbokdag. Snart är det dags igen.

Pressbild

Hästbokdagen tillbaka för tredje året

Nyheter

En hel dag tillägnad hästen i Bro centrum

Naprapatjonas på väg mot Mount Everests topp

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian jublar på toppen av Lobuches östra topp, 6119 meter över havet, i april 2024. I maj 2025 ska han försöka ta sig upp på Mount Everest topp  8 849 meter över havet.

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian jublar på toppen av Lobuches östra topp, 6119 meter över havet, i april 2024. I maj 2025 ska han försöka ta sig upp på Mount Everest topp 8 849 meter över havet.

Privat

20250406180419
20250404133454
2025-04-06
18:04

Jonas ”Naprapatjonas” Parandian utmanar sina följare i sociala medier med övningar för att bli kvitt ryggont, knäsmärtor och gamnacke. Nu utmanar han sig själv genom klättra över dödszonen och upp på toppen av världens högsta berg: Mount Everest.

Aprilsolen reflekterades i den vita snön när Jonas Parandian förra året sträckte armarna i luften för att fira att han nått berget Lobuches östra topp, 6119 meter över havet.

Där i Nepal föddes en dröm om nå ännu högre. 

– När jag lärde känna de här sherpasarna och har varit på hög höjd har det gått väldigt bra, jag har känt mig väldigt stark. Men jag har ändå tänkt att Mount Everest var väldigt avlägset. Men de sa: ”Det där kommer du att fixa.” Då tändes något hopp. 

De senaste året har träningen fortsatt. 

– Jag var beredd att sälja lägenheten men fick in en stor sponsor. Jag kommer ändå att göra av med en hel del besparingar. Bokar du via resebolag blir det svindyrt, jag använder sherpasarans eget resebolag, det är lite mer spartanskt men kommer ändå kosta runt 1,5 miljoner kronor, säger han.

I Järla sjö har Jonas ”Naprapatjonas” Parandian tränat för att bestiga Mount Everest.

I Järla sjö har Jonas ”Naprapatjonas” Parandian tränat för att bestiga Mount Everest.

Johan Kristensen

Levde ensam i vildmarken

Efter några utfallssteg sätter han ner kettlebellsen på gymmets golv, öppnar dörren och spejar ut över Järlasjön.

Han har varvat klätterpass med löprundor runt Järlasjön, Sicklasjön och Källtorpssjön, rusher upp och ner för Hammarbybacken, intervaller på trappmaskin och assault bike.

Han har mött utmaningar tidigare. 2020 var han en av tio deltagare i tv-programmet ”Ensam i vildmarken” som visades på Discovery +. Under tre månader levde han då ensam i Nordnorge. Han klarade 36 dygn, men gick ner 18 kilo.

– Jag levde på fisk men fick inte i mig så mycket. En gång i veckan kom det ett läkarteam, de var de enda jag träffade. De tyckte att jag hade gått ner för mycket. Då var det bara en annan kille kvar.

Han har också testat hur länge han kan hålla andan under vattnet.

– Mitt rekord är drygt sex minuter. Jag gör det under så säkra förhållanden som möjligt. Jag har med en eller två kompisar. Jag måste komma till ett meditativt tillstånd. Du kan svimma och tappa medvetandet. Det är en stor risk att håll andan så länge, samtidigt är det intressant att utforska. Någon gång går du ut lite för hårt, nästa gång funkar det lite bättre.

”Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig”, säger Jonas Parandian och utmanar de som vill nå sina mål att träna hårdare.

”Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig”, säger Jonas Parandian och utmanar de som vill nå sina mål att träna hårdare.

Johan Kristensen

”Sjukt svårt”

Men han vet att den här utmaningen blir den tuffaste hittills.

Höjder över 8000 meter kallas dödszonen, människor kan inte vara där någon längre tid eftersom syret inte räcker till. Mount Everest är 8 849 meter högt. 

– Det blir sjukt svårt. Det är ju världens högsta berg. Jag kommer att vara långt ovanför dödszonen, det är väldigt högt och väldigt tunn luft. 

Den 9 april reser han till Nepal. Målet är att nå toppen på Mount Everest i slutet av maj.

– Jag tycker om utmaningar och det är fint att träffa folk från andra kulturer och testa mina gränser och se hur kroppen reagerar. Jag har tränat mycket andningsövningar på olika sätt, vi får se vilken hjälp det kan ge på hög höjd.

Kommer du att använda dig av syrgas?

– Med all säkerhet kommer jag att ha syrgas om jag inte känner mig exceptionellt stark.

Vad ser du fram emot mest?

– Det blir spännande att se hur kroppen reagerar. Samtidigt är det lite läskigt. Det är folk som dör på berget varje säsong. Ingen kan bära ner dig från toppen. Det gäller att veta var gränsen går och vända i rätt tid.

Skrev årets livsstilsbok

Namn: Jonas Parandian. 

Ålder: 42 år. 

Bor: Järla sjö.

Familj: Singel. 

Yrke: Naprapat, föreläsare och äventyrare. Kallar sig Naprapatjonas i sociala medier. Har drygt 240 000 följare på Instagram.

Aktuell: Hans bok ”Stillhet och rörelse” vann nyligen Adlibrispriset för bästa livsstilsbok 2024. Ska från den 9 april till den 31 maj bestiga världens högsta berg: Mount Everest.

Källa: Jonas Parandian.

Jonas tips: Så når du dina mål

Träna hårdare: Spring längre och i en högre intensitet än vad du brukar och öka vikterna när du styrketränar med en till två procent. Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig. Om du inte utmanar den kommer den inte heller att utvecklas.

Vila hårdare: Sov ordentligt, 7,5 till 8,5 timmar per natt och ta gärna en powernap på 20 minuter efter lunchen.

Gör en realistisk plan: Ska du gå till gymmet två eller fyra gånger i veckan? Byt övningar var fjärde vecka. Kör exempelvis fyra veckor med 12-15 repetitioner med lätta vikter, nästa fas 8-10 repetitioner med tyngre vikter och tredje fasen 6-8 repetitioner med ännu tyngre vikter men med lite längre vila mellan seten. Sedan kan du börja om.

Gå in i dig själv: Har du en dröm eller ett mål men hela tiden misslyckas? Försök ärligt undersöka vad det är för rädslor som håller dig tillbaka från att leva det liv du vill leva. Antingen fortsätter du på den här vägen och misslyckas, jagar inte dina drömmar fullt ut. Eller så kör du för den här drömmen.

Källa: Jonas Parandian.

JohanKristensen
08-550 551 17