Det är bara dagar kvar innan det efterlängtade sommarlovet och åttorna på Storvretskolan är på studiebesök i Kulturhuset vid Sergels torg. Men det är inte Picasso eller Monet som står på agendan, utan Hiba Al Hassan och Tugstuguldur Ulambayar, bland andra.

Vilka är de då? Två av Storvretskolans åttor, som tillsammans med resten av hela klassen verk visades på Kulturhuset i slutet av maj.

– Det känns bra, häftigt, att man kan se bilderna här, säger Tugstuguldur Ulambayar, 14.

Tugstuguldur Ulambayar, 14, bor i Solna men har valt att fortsätta gå i Storvretskolan för "här finns alla kompisar". Han valde att använda mycket lila i sitt kollage. – Vad jag ville säga med konstverket? Det är mest kaos, men lila är favoritfärgen, säger han.

Tugstuguldur Ulambayar, 14, bor i Solna men har valt att fortsätta gå i Storvretskolan för "här finns alla kompisar". Han valde att använda mycket lila i sitt kollage. – Vad jag ville säga med konstverket? Det är mest kaos, men lila är favoritfärgen, säger han.

Albin Tingstedt

Så borde Botkyrka se ut

Varje elev i klassen har fått göra ett kollage av bilder från platser i Botkyrka. En del visar Tumba centrum och andra höghusen i de norra kommundelarna. Det ska representera vad eleverna känner för Botkyrka som det ser ut i dag, förklarar konstnären Alejandro Montero Bravo som har väglett eleverna.

På collagen har eleverna sedan fått lägga färg.

– Och det ska visa hur de vill att Botkyrka ska kännas. Alla tolkade det väldigt olika och jag tycker att det är ett bevis på att vi kan prata om hur konst och färg kan påverka vår syn på det offentliga rummet, säger han.

Men elevernas engagemang tog rejäl fart först när Alejandro Montero Bravo fick berätta att konstverken skulle ställas ut i hjärtat av Stockholm.

– Då blev alla jättefokuserade! Det hade kanske funkat med ett annat kulturhus också, men just att det är den här stora institutionen som Kulturhuset ger en tyngd och visar att elevernas röster tas på allvar, säger han.

Ska utökas till fler skolor

Ambitionen är att projektet ska fortsätta, och om möjligt spridas till fler skolor. Det berättar Amanda Ferrada, Botkyrkas kultursamordnare.

– Det vore fantastiskt om vi kunde fortsätta ta in konstnärer som jobbar nära ungdomarna i skolorna. Kanske tillsammans med konsthallen? Det har varit uppskattat, tror jag, säger hon.

Hiba Al Hassan, 15, berättar att hon brukar rita hemma. Så att ta sig an den här uppgiften var roligt, även om det var lite svårt. Samtidigt kändes det viktigt.

– Ibland är Botkyrka lite deprimerande – man får inte se så mycket när man går ut och det finns inte alltid så många platser som jag och mina kompisar kan gå till. Men om det vore mer färgglatt så skulle fler ställen vara roliga, säger hon.