– Det känns väldigt ärofyllt. Denniz Pop är en musiklegend och det är kul att nämnas som en som kan vara med och fortsätta att forma det svenska musikundret, säger Em.

Hon är nominerad i kategorin rookie songwriter/producer, men någon rookie i meningen nykomling är hon knappast.

– Nej, jag har hållit på med det här på fullaste allvar i flera år. De andra nominerade också. Vissa tänker nog ”va, vad då rookie”. Men de menar snarare rookie som i up and coming, säger Em.

Det stämmer bättre in, för utöver åt Janelle Monáe har Em även skrivit låtar åt artister som Alicia Keys och Tove Styrke, bland många andra.

Att jobba med stora namn är inget som gör Em nervös. "Det är kul. De är bara människor. De jag har jobbat med har alla varit väldigt jordnära", säger hon.

Att jobba med stora namn är inget som gör Em nervös. "Det är kul. De är bara människor. De jag har jobbat med har alla varit väldigt jordnära", säger hon.

Tomas Stark

Musikalisk dagbok

Hon började skriva musik redan i 8-årsåldern, berättar hon.

– Då var det som en musikalisk dagbok. Låtar om typ veckans crush, föräldrarnas skilsmässa eller ”det här hände i skolan i dag”.

Det skulle dröja innan låtskrivandet blev på allvar, och en inkomstkälla. Efter gymnasiet på Rudbeck pluggade Em företagsekonomi och började jobba i musikbranschen. Den egna musiken var fortsatt en hobby, men några år efter universitetet testade hon ändå att skicka iväg några låtar till managers och musikförlag.

– Det var när jag insåg att man kan faktiskt göra det här på riktigt, jobba behind the scenes.

"Vill ha integritet"

Allt fler av hennes låtar nådde hela vägen till inspelning och det ledde till att hon skrev på sin första förlagsdeal.

– Nu har jag ett gäng producenter som alla är signade till samma team. Man får ofta betalt i förskott från sitt förlag, som ett lån, och jobbar av det med låtintäkter tills vi är break even. Innan jobbade jag mer på spekulation. Det kan ta två år från att man skriver en låt till att man ser till ett öre.

Antalet strömningar på Spotify är helt avgörande för hur mycket en låt genererar, men Em vill inte gå in alltför medvetet för att skapa hitlåtar.

– Jag vill så klart att många ska lyssna på mina låtar, men inte på bekostnad av passionen. Jag vill ha integritet, jobba gränsöverskridande och testa olika influenser.

Inga planer på att bli artist

Utöver själva låtskrivandet jobbar Em även med vokalproduktion, där hon coachar andra som sjunger, och som sångare. Att bli artist i eget namn lockar däremot inte.

– Jag är social, men jag vill inte stå på scen och framträda. Att skriva låtar är intimt och jag föredrar att skriva åt andra.

Ems låtar är allt från pop, R&B, k-pop till elektronisk musik och indie. Och en av hennes låtar på Janelle Monáes album har tydliga reggeainfluenser.

– Min pappa är från Barbados. Det är jag och Rihanna ha ha. Jag lyssnar på reggae ibland, mest på ett nostalgiskt sätt.

Vad tänker du om framtiden?

– Just nu är jag bara supertaggad på Denniz Pop Awards! I framtiden är min dröm bara att kunna hålla på med det här väldigt länge och att fortsätta utvecklas.