– Jag har aldrig pratat inför publik förut. Läskigt! Men min dröm är att kunna leva på mitt författarskap, då måste jag kunna synas och höras, säger Emma.

Den 22-åriga Edsbergsbon berättar att hon har skrivit så länge hon kan minnas.

– Skulle man skriva en halv A4 i grundskolan så skrev jag 20 sidor. Min första bok skrev jag vid 14–15, men det här är första gången jag tänkte att det här kan det bli något av.

Ett tomrum att fylla

Idén till historien fick hon för flera år sedan då hon var tillsammans med en tjej från Östeuropa. Det blev jobbigt när hennes pappa fick vetskap om deras relation, berättar Emma. När hon senare blev ihop med sin nuvarande sambo var det på liknande sätt.

– Vi var ihop i två år utan att hennes föräldrar visste om det. Jag funderade mycket på om jag borde lämna henne, för hennes skull. Är det egoistiskt att fortsätta när den man älskar har så stora svårigheter som man själv inte alls har? Ska man älska fast man vet att man sätter den man älskar i fara, eller låta bli? Hur långt ska man gå? Då kände jag att det här vill jag skriva om.

Utöver att det fanns en historia att berätta kände Emma även att det fanns ett tomrum att fylla.

– Jag hade saknat böcker för unga lesbiska kvinnor. Det finns för tonåringar och för 40–50-åringar, men inte för kvinnor i 20-årsåldern. Jag tänkte att vill man ha något gjort får man göra det själv.

Ny bok redan på gång

Det blev en historia om Isabelle som reser jorden runt och blir förälskad i en kvinna i Alexandria. För första gången skickade Emma in sin bok till förlag. Tre olika förlag sa ja, och i våras kom ”Vem kan segla förutan vind” ut på Lava förlag.

– Väldigt ovanligt, och roligt! Det är ju mitt första riktiga manus någonsin.

Första boken, men inte den sista om Emma själv får bestämma.

– Jag är snart klar med nästa bok. Den kommer att vara lite bredare. Även ”Vem kan segla förutan vind” kan läsas av alla, men den är i första hand skriven för unga lesbiska kvinnor. Den nya boken har också en lesbisk huvudkaraktär men det är inte själva grejen, det är en bredare historia, säger Emma.