Längs mittgången står bänkarna tätt och buskar och rabatter prunkar lite mer än året innan. Annars är torget sig ganska likt. Det blev – efter ett samråd – en lite mer återhållsam upprustning av Mariatorget.

Enligt staden har det hela gått bra. Förra skärmade dock stängsel fortfarande av gräsmattan, då ett kallt april gjorde att gräset inte hann växa sig starkt nog innan sommaren.

Ska öppna igen

Beskedet från staden var att de skulle plockas bort i slutet av gångna veckan och att arbetet ska vara helt klart till tisdag.

– Undantag gäller för några små ytor som ännu inte har etablerats, men det handlar om några få kvadratmeter, skriver Giuseppe Genovese, projektledare vid trafikkontoret.

Han skriver vidare att staden höll sig inom budgeten på tio miljoner kronor. Det arbete som kvarstår är bara den löpande skötseln av torget.

– Det är lite tråkigt att sommaren gick förbi utan tillträde till gräset, säger Tomas Hultgren som står vid lekplatsen med dottern Adeline, 15 månader.

"Att de rustar upp parken är väldigt positivt, här är alltid mycket folk," säger Tomas Hultgren, här med Adeline, 15 månader.

"Att de rustar upp parken är väldigt positivt, här är alltid mycket folk," säger Tomas Hultgren, här med Adeline, 15 månader.

Victor Malmcrona

Vill se mer lek

Att staden satsat på torget tycker han är positivt, även om att han ställer sig lite frågande till upprustningen av lekytorna. Gungställningen har renoverats, rutschkanan har bytts ut, ett litet bord och ett lekhus har tillkommit och en gunghäst har tagits bort.

– Det hade kunnat finnas lite mer kreativa lekredskap.

Bredvid står Anton Jarnheimer och leker med sonen Tom, 1 år, som försöker få fatt i en duva.

– Jag tycker det är bra att de satsar på torget. Att det drog ut lite på tiden är tråkigt, men jag har ingen kompetens för att uttala mig om hur länge en gräsmatta ska vara avstängd, säger han.

Anton Jarnheimer med Tom, drygt ett år. De är nästan dagligen på Mariatorget.

Anton Jarnheimer med Tom, drygt ett år. De är nästan dagligen på Mariatorget.

Victor Malmcrona

Nu blir populära torget en byggarbetsplats

Grönskan ska bli mer prunkande, sittplatserna fler och lekplatsen får tillskott i form av rutschkana och lekhus. Men den som vill njuta av nya Mariatorget fullt ut får nog vänta till nästa sommar.

Planen för parklyftet var till en början lite mer vågad. Till exempel skulle statyn Snöklockan återfå sin ursprungliga plats och ställas i en ny rundel med sittplatser omkring. Mot Hornsgatan skulle ett parktorg anläggas, kantat av långbänkar.

Men efter medborgardialog och samråd blir förändringarna färre – parkens befintliga karaktär ska bevaras i större utsträckning.

– I början var det mycket som skulle ändras, men det blir inte en så stor förändring. Vi bättrar på lekplatsen, gräsmattor, planteringar och grusgångar, säger Giuseppe Genovese, projektledare vid trafikkontoret.

It seems that you don't have a PDF plugin for this browser. Click here to download the PDF file.

Illustrationsplan för upprustning av Mariatorget.

Stockholms stad

Stängs av i etapper

Arbetena drar i gång i mitten av maj med parkens södra sida och lekplatsen, vilket väntas pågå till slutet av juli. Nästa etapp är norra sidan fram till entrén mot Hornsgatan. Sist ut är delen mot Hornsgatan.

– Vi stänger av de delar vi arbetar med, andra delar är öppna. När vi kommer till andra etappen är det inte säkert att vi kan öppna södra delen helt igen eftersom det då finns nylagda gräsmattor som måste få etablera sig.

Klart till vintern

Giuseppe Genovese är medveten om att avstängningarna kan ställa till det för dem som sett fram emot att sitta i parken i sommar.

– Många blir säkert besvikna över att det inte kommer att blomma och att delar av gräsmattan är avstängd. Men det är inte mycket annat vi kan göra, gräset måste få växa ifred.

Däremot är planen att få lekplatsen besiktad och öppna den så snart den är klar.

Thaikiosken och grillen blir kvar och ska hålla öppet som vanligt.

– Vi ska göra förbättringar runt thaien, det blir lite mer grönska där och plattorna bättras på. Men det gör vi efter sommaren, så sent som möjligt. De ska få chans att ha sin uteservering.

Upprustningen väntas vara klar till vintern 2023.

Planen i korthet

Lekplatsen

Gungställningen rustas upp, det tillkommer rutschkana, sandlek och lekhus. Fler sittplatser och större planteringar ska till samt bättre belysning.

Sittplatser

Mittstråket får fler sittplatser, likaså parkens östra sida och entréerna mot Hornsgatan och Sankt Paulsgatan.

Entrén mot Hornsgatan

Kiosker och torghandel "kopplas in" mot parken.

Växtmaterial

För att gynna pollinatörer och fåglar ska växterna föryngras och utvecklas, med fler blommande buskar och perenner vid entréerna och lekplatsen.

Dagvattenhantering

Nya grus- och gräsytor ska infiltrera dagvatten och nya växtbäddar ska bättre omhänderta dagvatten.

Kostnad för upprustningen är runt 10 miljoner kronor. Stadsdelen har även sökt ytterligare medel för att nästa år renovera växtbäddarna i alléerna på båda sidor om torget.

Källa: Stockholms stad

Mariatorget rustas upp.

Mariatorget rustas upp.

Pekka Pääkkö

Nu blir populära torget en byggarbetsplats

✓Mer grönska ✓Fler sittplatser ✓Ny rutschkana och lekhus