– Folk kommer med skottkärror och fyrhjulingar och vi brukar ha med oss lådor med böcker till skolorna. Det är jättekul, säger Maria Anderhagen, verksamhetsansvarig för bokbåten i Norrtälje.

– Alla är väldigt positiva och tacksamma när vi kommer.

I början av oktober är det dags för bokbåtens hösttur med besök till över tjugo bryggor i Österåker, Värmdö, Haninge och Norrtälje. Då kan de som lånat från båten i våras också lämna tillbaka böcker.

– Vi lånar ju ut böckerna ett halvår och ofta lånas de vidare på öarna, berättar Maria Anderhagen.

Att förbereda bokbåten inför turerna tar tid. Båt och besättning ska bokas, och sedan ska båten, i det här fallet Rödlöga, utrustas med bokhyllor, och sedan fyllas med runt 3 000 böcker.

– Många låntagare kommer med beställningar också. Det är allt från ganska speciella önskemål till de allra senaste böckerna.

Nytt för i år är att Norrtälje tagit över driften av båten från landstinget.

Men precis som tidigare bemannas det flytande biblioteket av personal från kommunerna som deltar i bokbåten.

Båten har med sig runt 3 000 böcker.

Båten har med sig runt 3 000 böcker.

Norrtälje kommun

I framtiden hoppas Norrtälje kunna utveckla bokbåtens verksamhet, kanske med barnteater, utställningar och föreläsningar. Per Ahlin, kulturchef i Norrtälje kommun, hoppas också att fler av Stockholms skärgårdskommuner ska hoppa på samarbetet.

– Som det är nu är bara fyra kommuner med, men jag förstår inte varför inte de andra skulle kunna vara med också, säger han.